Volksremedies

Voor het volk, van het volk…

Mensen over de hele wereld hebben eeuwenlang vertrouwd op kruiden om pijn te verlichten, wonden te genezen, kracht en uithoudingsvermogen te verhogen, het bloeden te stoppen, de spijsvertering te stimuleren, parasieten te verdrijven, zich te verzetten tegen infecties, koorts te verminderen, te helpen bij zwangerschap en bevalling, menstruatie- en menopauzecycli te controleren, hormonen in evenwicht te houden, huid en haar gezond te houden en om te gaan met alle andere incidentele omstandigheden van het leven.

Kruiden ondersteunen ons lichaam en het lichaam geneest, zo is het ontworpen. Laten we weer de hoeders van ons eigen medicijn worden. Zelfs in een kleine ruimte kun je planten kweken die jou en je familie gezond houden.

De westerse geneeskunde heeft een geschiedenis die geworteld is in het ondermijnen van volksremedies, healers en het in juiste relatie staan met de natuurlijke wereld. Kruiden en healers zijn politiek gedemoniseerd sinds de heksenvervolging en is dat nog steeds met alle wetgeving die probeert te voorkomen dat het wordt gebruikt als volksgeneeskunde om met elkaar te delen.

In vroeger tijden was het voor iedereen vrij normaal om zelf kruiden te plukken, en te verwerken tot allerlei middelen. Er werdenzepen, zalven, tincturen, theeën, hoestsiropen enz. gemaakt.

Ik ben van mening dat de moderne geneeskunde te ver is gegaan, door in alledaagse situaties extreme behandelingen te gebruiken die eigenlijk ontworpen zijn voor kritieke omstandigheden! Zoals overmatig gebruik van anti-biotica.

Helaas beschikken nog maar weinig mensen over deze kennis. Maar in onze tijd neemt gelukkig wel de belangstelling voor kruiden en het gebruik daarvan weer toe. Steeds meer mensen willen zich ook deze aloude kennis eigen maken.

Haken en Ogen

Wellicht ben je al op de hoogte over de nieuwste wetgeving op het gebied van cosmetica, voedingssupplementen en zelfzorggeneesmiddelen op natuurlijk basis.

Het komt erop neer dat al deze volksmiddelen tegenwoordig onder de geneesmiddelen- of cosmeticawet zijn komen te vallen wanneer de verkoper claimt dat de producten geneeskrachtig zijn of een bepaalde werking op de huid en haar hebben.

Op het etiket mag in dat geval alleen nog informatie over de geneeskrachtige werking vermeld worden wanneer ieder ingrediënt van het middel is onderzocht door een onafhankelijk laboratorium en officieel is toegelaten door de NVWA (Nederlandse voedsel en warenautoriteit). Hieraan zijn hoge kosten verbonden en bovendien worden de claims vaak afgewezen..

Er zitten echter wat haken en ogen aan de wetenschappelijke onderzoeken. Vaak isoleren ze een werkzame stof uit een kruid en onderzoeken deze, terwijl we in de kruidengeneeskunde juist werken met de hele plant en dus een veelvoud van elkaar versterkende of juist balancerende stoffen.

Ik weet dat ik zeer goede en helende kruidenproducten bereid, uitgaande van alle kennis en ervaring die ik heb, met pure ingrediënten en bovenal met liefde en aandacht. Producten die in de loop van vele jaren op basis van ervaring hun werkzaamheid hebben bewezen en waar veel mensen blij mee zijn. Maar het is financieel onmogelijk om met de kleine schaal waarop ik werk aan al die onderzoeken, eisen en administratie te voldoen. Daarnaast wil ik niet fulltime bezig zijn hiermee, ik hou graag tijd over voor het maken en voor andere leuke hobbies.

Groen Licht voor Gezond Verstand

Voorlopig ga ik daarom nog gewoon op de oude voet door vanuit de gedachte dat kruiden en de kennis daaromtrent een recht hebben om te blijven voortbestaan en deel uitmaken van deze wereld, voor iedereen en ons cultureel erfgoed zijn.

Het woord ‘genezen’ heeft in de betekenis van de traditionele kruidengeneeskunde nog de ware betekenis van genezen: gezond worden! En dat doe je door het lichaam te ondersteunen in haar taak en je daarom van je klachten af bent na behandeling.

Exotische kruiden, butters en superfoods worden steeds populairder maar eigenlijk groeit alles wat we nodig hebben rondom ons, ook voor onze huidverzorging. Her-ontdek jouw eigen omgeving en elke krachtplant die er groeit.

‘Niet de arts, of het middel maar het lichaam geneest de ziekte.’
Hippocrates.

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *