Simplicity

Het is een algemene misvatting dat herbalisten meer dan 500 kruiden van binnen en van buiten moeten kennen om effectief te kunnen zijn. Dat is als een dokter die meer dan 500 medicijnen van binnen en buiten moet kennen om effectief te zijn. Ik denk dat geen enkele dokter ook maar in de buurt komt van zoveel medicijnen van binnen en buiten kennen, inclusief bijwerkingen, energetica en alles. De artsen die ik ken moeten echt wel een beetje onderzoek doen voordat ze iemand een recept kunnen geven. Althans, dat mag ik hopen. De computerdatabase helpt hier vaak een handje bij met mogelijke suggesties.

Met herbalisme werken we niet met medicijnen. We werken met planten, meestal zeer veilige planten, waarvan er veel in onze eigen tuinen en tuinen groeien en in de wilde gebieden waar we wonen. Planten die ieder wel meerdere gezondheidsbevorderende werkingen hebben en ook nog eens op verschillende manieren kan worden ingezet.

Als je eenmaal een paar basiskruiden ECHT goed kent, gebeurt het volgende op natuurlijke wijze:

1) Je bent gemotiveerd om meer te leren over verschillende kruiden, en je kennis van afzonderlijke planten heeft de neiging om snel en exponentieel te groeien.

2) Je kunt beginnen met het kweken en wildplukken van je eigen kruiden, wat weer een hele nieuwe dimensie aan je vaardigheden geeft. Of – je komt erachter hoe je zo lokaal mogelijk kwaliteitskruiden kunt vinden.

3) Je komt er al vrij snel achter dat veel eenvoudige, natuurlijke kruidenremedies beter werken dan over de toonbank medicijnen voor alledaagse kwaaltjes … en ook nog eens met weinig of geen bijwerkingen!

Werken met één kruid tegelijk heet “simpling” maak van ieder kruid een Monogram. Het leren van kruiden op deze manier breidt je algemene kennis veel meer en beter uit dan het stampen van zoveel mogelijk kennis en feitjes en het “een beetje” weten van honderden kruiden.

En de manier waarop je het beste leert is door er mee te werken met al je zintuigen. Er is gewoon geen betere manier. Kennis + Ervaring = Wijsheid

Wat zijn de werkzame stoffen van een kruid, wat doet dat met je lichaam en wat kun je er allemaal mee maken. Leer met het seizoen en de bijbehorende kwaaltjes. In de zomer bijvoorbeeld heb je vaak verkoelende kruiden nodig bij zonnebrand en in de winter verwarmende kruiden of kruiden om een verkoudheid te lijf te gaan.

En weet je, hetzelfde geldt voor cosmetica maken, je hoeft echt niet alle draagoliën, waxes, etherische oliën en alle andere cosmetische ingrediënten uit je hoofd te kennen. Dat maakt je geen expert… het juiste middel op het juiste moment inzetten, dat is pas knap. Begin eens met een voor een wat EHBO kruiden te verkennen zoals smalle weegbree, calendula, pepermunt, kamille en salie. Je zal verbaasd staan van de veelzijdigheid van deze vijf kruiden alleen al. Met kruiden werken is ook vooruit leren denken, want tincturen, oliën en ciders hebben vaak een aantal weken nodig om op kracht te komen. Je leert hierdoor ook gelijk veel meer cyclisch te leven en denken.

Dare to Keep it Simple, dat geeft vaak de mooiste producten.

Een mooi gezicht serum kan al gemaakt worden met een passende draagolie voor je huidtype, met daarin een of meerder geïnfuseerde kruiden-oliën afgerond met functionele werkzame etherische oliën afgestemd op jouw huid.