Doe het Zero Deo

Zero Waste verzorgingsproducten zelf maken is de laatste tijd heel erg trending. Toch zit er ook een schaduwkant aan deze hele beweging. Een gebrek aan kennis van chemie, de huid en inhoudsstoffen bij veel zogeheten Zero-Waste bloggers die deze recepten delen. Met een achtergrond als schoonheidsspecialiste en cosmetisch formulator kijk ik toch met andere ogen naar deze beauty recepten.

Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat mensen last krijgen van irritatie onder de oksels omdat ze kiezen voor een natuurlijke deodorant, of een zelfgemaakte deodorant. De boosdoener is dan meestal bakingsoda.

Baking soda is een eeuwenoud, multifunctioneel product dat van oudsher wordt gebruikt bij het koken, het voorkomen van geurtjes en het schoonmaken. Meer recentelijk zie je het ook gebruikt worden op het gebied van gezondheid en persoonlijke zorg. Het tweesnijdend vermogen van baking soda (bicarbonaat) om te stabiliseren en te bufferen (waardoor je geurtjes uit de koelkast kan insluiten) maakt het mogelijk om allerlei prachtige dingen te doen, maar dan moet je wel weten WAT je doet.

Veel zero-waste blogs en boeken delen vanuit hun passie deodorant recepten met een flinke hoeveelheid baking soda erin… vaak goed bedoeld, maar meestal zonder enige achtergrondkennis van de huid of hoe je een stabiele formule maakt. Veel recepten circuleren middels copy paste van andere blogs af en blijven zo als een hardnekkig virus rondgaan.

Even wat uitleg

Menselijk zweet is licht zuur met een pH-bereik van 4 tot 6. De pH van het transpiratievocht varieert van persoon tot persoon en wordt beïnvloed door leeftijd, geslacht, afkomst, medicatie, dieet of zelfs hormonale veranderingen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap, de menopauze of je maandelijkse menstruatie. Het zweet zelf is bijna reukloos, het zijn de bacteriën die zich voeden met het zweet die de geur veroorzaken. De natuurlijke pH van het zweet van een persoon kan een irritatie of zelfs een branderig gevoel veroorzaken wanneer het wordt gemengd met zuiveringszout.

Waarom gebeurt dat?

Bakingsoda is licht alkalisch met een pH-bereik van 8 tot 9. Als je zweet daarentegen meer aan de zure kant is, kan er een kleine chemische reactie zijn tussen het alkalische zout en het zure zweet. Als je zweet zuurder is, kan deze chemische reactie een irritatie veroorzaken die “Contact Dermatitis” wordt genoemd. Maar niet alleen bakingsoda kan een reactie geven, ook essentiële oliën kunnen een contact dermatitis veroorzaken.

Geloof me formuleren is een wetenschap op zich! Maar iedereen kan het leren. Het gaat wel om je huid, durf dus ook heel kritisch te kijken naar het kennisniveau van je inspiratiebron.

Als je de pH mantel van de huid verstoord, wordt deze extra kwetsbaar en aantrekkelijk voor bacteriën, wat op den duur dus ook meer geur veroorzaakt. En daar wilde je nu juist vanaf!

Ik voorspel weer een boel geïrriteerde okseltjes want er komen weer wat nieuwe Zero Waste boeken uit. Omdat het in een boek staat, wil nog niet zeggen dat het ook goed voor je is. Het zegt wel dat er waarschijnlijk te weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van baking soda op de huid bij betrouwbare bronnen, anders waren ze dit zelf ook wel tegengekomen. Wel is het geweldig dat dit soort boeken er zijn om mensen op duurzamere gedachten te brengen.

Kaolin Klei pH: 5.5
Vollers Aarde pH: 7.5
Bentoniet Klei pH: 8.5
Baking Soda pH: 9-10

Niet alles wat “natuurlijk” is, is ook goed voor je huid. Blijf alsjeblieft zelf ook nadenken en doe vooral je eigen onderzoek naar ingrediënten! 

En onthoudt goed, dit zit de hele dag op je meeste kwetsbare huid onder je oksel! Wil je mijn veilige recept eens proberen? Klik dan hier.

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *