Citroenzuur of Azijn in je DIY allesreiniger

Citroenzuur is een van mijn favoriete ingrediënten in mijn huishoudelijke recepten. Waar een recept vraagt om azijn, vervang ik dat zelf meestal door citroenzuur en ik zal je hier ook uitleggen waarom. Tipje van de sluier.. het is veel milieuvriendelijker als azijn.

Het komt van nature voor in citrusvruchten en wordt veel gebruikt als zuur-regelaar, smaakmaker en conserveermiddel in voeding en dranken. Het kan ook veel van onze huishoudelijke schoonmaakproducten vervangen. Het is in feite een heel levensvatbaar alternatief voor kalk-verwijdering, spoelmiddel voor de vaatwasser, wasverzachter en zelfs conditioner voor je haar!

Het is een uitstekend product voor de behandeling van leidingwater en helpt de effectiviteit van zeep en wasmiddelen te verbeteren.

Je huis schoon en netjes houden is een lastige klus. En voor zware klussen zijn zware schoonmaakproducten nodig. Maar zware schoonmaakproducten hoeven geen agressieve chemicaliën te bevatten.

Om je citroenzuur “toverdrankje” te verkrijgen hoeft je alleen maar het poeder te mengen met wat water, bij voorkeur gedistilleerd (als je een ontvochtiger hebt, is het water dat er uit wordt opgevangen perfect), omdat het de oplossing effectiever laat werken. De hoeveelheid poeder is afhankelijk van de hardheid van het water in uw omgeving, vooral als er veel kalk in het water zit. (Het is altijd een goed idee om de pH-waarde van uw water te kennen). De verhouding waarin ik het gebruik is meestal 1:4

Het is uitstekend geschikt als spoelmiddel voor de vaatwasser, omdat commerciële spoelmiddelen de neiging hebben om aanslag achter te laten op ons serviesgoed (om ze te laten glanzen) en om ook in ons eten en drinken terecht te komen. Dus, het verwisselen van commerciële spoelglansmiddel met iets eetbaars zoals citroenzuur is het beste veilige antwoord.

Als wasverzachter blinkt citroenzuur uit omdat het de alkaliteit van het wasmiddel neutraliseert. Het werkt niet als een commerciële wasverzachter, die in wezen een dunne, wasachtige, geurende coating op uw wasgoed aanbrengt, waardoor je kleding zachter aanvoelt, maar het laat een cocktail achter van niet-hernieuwbare chemicaliën op basis van aardolie bevat, die niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn en zeer giftig kunnen worden voor het waterleven, en zelfs giftig en allergeen voor mensen met een gevoelige huid. Daarom ook wordt het sterk aanbevolen om geen wasverzachter te gebruiken op de kleding van pasgeboren baby’s.

Als ontharder werkt citroenzuur alleen als een pH-regelaar, waardoor de alkalische pH van het wasgoed dichter bij de natuurlijke pH van de huid komt.

Veel mensen gebruiken azijn als diy wasverzachter. Azijn is zeker een effectief, natuurlijk product voor de reiniging, maar het wordt toch liever met mate gebruikt als het milieu je lief is.

Tests op de biologische afbreekbaarheid van azijnzuur hebben aangetoond dat azijn een impact heeft op het milieu die maar liefst 53 keer groter is dan die van citroenzuur!

Deze tests, die in overeenstemming zijn met de ECOLABEL-vereisten (vastgesteld in 1992 en erkend in heel Europa en wereldwijd, is het EU-milieukeurmerk een keurmerk voor uitmuntendheid op milieugebied dat wordt toegekend aan producten en diensten die gedurende hun hele levenscyclus aan hoge milieunormen voldoen), hebben aangetoond dat voor het neutraliseren van 1% azijnzuur (azijn) 1667 liter water nodig is, terwijl voor het citroenzuur slechts 31,25 liter water nodig is. Op de website van de EU vindt je de criteria en de nummers van de DID-lijst (Detergent Ingredients Database) die voor de berekening ervan zijn gebruikt.

Sommige D.I.Y. recepten die je online kan vinden zijn op zijn minst twijfelachtig en ik vraag me af op ze op school wel hebben opgelet bij natuur en scheikunde.

Meng een alkalische basis met een zuur – zoals azijn of citroenzuur met bakingsoda – en je krijgt een bruisende chemische reactie die er heel opwindend uitziet, maar die je uiteindelijk alleen maar met zout water achterlaat. Superleuk voor badbommen maar niet als je wilt schoonmaken.

Sommige reinigingsmiddelen, zoals borax, bleekmiddel en ammoniak zijn zelfs potentieel schadelijk. Combineer een chemische stof als ammoniak met bleekmiddel en je produceert zelfs een schadelijk gas dat ernstige schade aan je longen kan toebrengen.

Wantrouwend naar wat er in de winkel wordt verkocht, hebben veel mensen zich gericht op wat er in hun voorraadkast ligt, en voelen zich aangetrokken tot de verleidelijke mogelijkheid om op te ruimen met ingrediënten die veilig genoeg zijn om te eten. Azijn, bijvoorbeeld, werkt als een ontsmettingsmiddel en breekt ongewenste resten zoals vet en zeepresten af; en bakingsoda ontgeurt en is effectief als een mild schuurmiddel. Azijn en Castillezeep samen in een recept is dus blijkbaar helemaal niet logisch, je doet er de werking van de castillezeep mee teniet. Gebruik het dus liever apart van elkaar om ze allebei goed te laten werken.

Het is geen wonder dat het schoonmaken van de badkamer zich een weg heeft gebaand naar de categorie van de zelfzorg. Het opruimen is niet langer een karwei op zaterdagochtend, maar een duidelijke weg naar persoonlijke verbetering en spirituele verlichting. Denk aan Marie Kondo, die een goeroe is geworden door wanhopige huiseigenaren te laten zien, eerst in haar boeken en daarna op haar populaire Netflix show, hoe een goed gevouwen hemd een chaotisch leven kan veranderen in een rustig leven.

De bewuste allesreiniger is wat mij betreft zeker een potentiële volgende stap in de reis om een huis te transformeren in een heiligdom van zelfontplooiing. Maar in tegenstelling tot slimme vouwmethodes, gaat het bij reinigingsproducten om chemie – niet iets dat zomaar werkt. En ik help je daarbij graag goed op weg.

Voor mij is zelfontplooiing namelijk ook dat je goed en gedegen onderzoek doet en dat je niet zomaar klakkeloos een ander achterna hobbelt bij de zoveelste trend.


Ooit was het anders in de Nederlandse schoonmaakkasten. In de tijd voor de chemische revolutie van de 20e eeuw, vertrouwden onze voorouders op natuurlijke materialen en stoffen om hen te helpen met het huishouden. Deze omvatten dingen zoals zuivere plantaardige zepen, vetoplossende azijnsoorten, schuurmiddelen zoals calciumcarbonaat en zuiveringszout, citrusolie om geuren en vuil te verwijderen, en etherische oliën van planten zoals roos, berken en lavendel om oppervlakken in huis te saneren… Niet alleen werkten deze zelfgemaakte hersenspinsels goed in veel omstandigheden, ze hadden ook nog eens de extra voordelen van goedkoop te maken en volledig niet-giftig te gebruiken. Om deze redenen herontdekken veel mensen gelukkig de kunst en de wetenschap van doe-het-zelf schoonmaakproducten en creëren ze daarbij veel gezondere huizen.

De grootste verrassing die mensen hebben als ze besluiten om hun eigen schoonmakers te maken, is hoeveel ze er met zo weinig ingrediënten kunnen maken. Inderdaad, een bijna eindeloze variëteit aan veilige zelfgemaakte substituten voor giftige chemische reinigingsformules van allerlei aard kunnen gemakkelijk worden bereid uit slechts een handvol gangbare natuurlijke materialen. En je kan er ook nog eens je eigen favoriete geur aan toevoegen met etherische oliën.

Met deze artikelen in de hand kun je bijna elk soort formule maken en bijna alles schoonmaken. Houd in gedachten dat, hoewel deze ingrediënten natuurlijk zijn, ze reinigen omdat ze krachtig zijn. De verbindingen die ze bevatten, hoewel ze natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn, zijn nog steeds chemisch actief en moeten met een gezonde hoeveelheid respect worden gebruikt.