Kersen toner maken

Kersen zijn nu op zijn lekkerst om van te snoepen, maar we kunnen kersen ook gebruiken voor onze huid en om heerlijke soda’s om te drinken mee te maken met waterkefir die we als een geweldige toner kunnen gebruiken.

Omdat de kers beschermend en balancerend werkt, zal het helpen om de barrièrefunctie van de huid te behouden en de huid in een homeostase te brengen. Kersen bevatten natuurlijke bevochtigingsmiddelen, zoals ieders favoriete hyaluronzuur

Voor de gevoelige huid zal het extract helpen bij het verminderen van roodheid en het uitbreken van de huid door vocht in te sluiten en de ontsteking om te keren. Acnegevoelige en gecombineerde huiden zullen profiteren van het vermogen van de kers om vrije radicalen te helpen bestrijden en ook van de anti-microbiële eigenschappen. Er zijn dus maar weinig huidjes die niet blij worden van dit vrolijke vruchtje.

Voor het maken van een glyceriet met vers fruit moet je er rekening mee houden dat de vrucht veel water bevat, in het geval van kersen rond de 80%, conserveren is dan ook aangeraden.

Het maken van een kersenglyceriet 100 gram

Je hebt nodig

50% – 50 gram plantaardige glycerine
49,5 % – 49, 5 gram verse ontpitte* en gehalverde biologische kersen
0,5 % – 0,5 gram conserveringsmiddel

*Je kunt de pitten drogen en vermalen voor later in bijvoorbeeld een bodyscrub

Methode

Steriliseer de pot en je apparatuur
Snijd de kersen in half of kwartjes en ontpit ze
Weeg de kersen hierna
Weeg en voeg de glycerine toe
Conserveringsmiddel toevoegen
Plaats het deksel op de pot
Houd de pot in een donkere en niet te warme ruimte.
De pot dagelijks 5-7 dagen lang rustig even omschudden

Zeven

Wat heb je nodig
Container
Trechter
Filters (ik gebruik ongebleekt muslin katoen)
Latex handschoenen
Fles voor je glyceriet

Het maken en zeven van een glyceriet is een geduldklusje, probeer het niet te versnellen. Ik weet dat is niet eenvoudig, maar alles wat de moeite waard is, is het waard.

Plaats je trechter in een pot, doe je filterdoekje erin en laat de kersen erin uitlekken.

Als er niets meer af lijkt te komen, dan til je het filterdoek bij de hoeken op en breng je deze samen en knijp je heel voorzichtig de laatste restjes glyceriet uit de kersen. Hier komen je handschoenen van pas, want het vlekt!

Giet het over in een glazen bewaarflesje, je glyceriet is nu klaar om te gebruiken in veel van je beauty recepten. Het geeft een prachtige roze kleur in je maaksels en een licht zoete kersengeur en het geeft al die goodies die er in kersen zitten aan je huid.

Je eigen extracten maken is niet zo moeilijk! Wees eens creatief, maak ook eens een glyceriet met bramen of aardbeien.

Kersen Waterkefir als tonerpure probiotica voor je huid

Kersen waterkefir is gebaseerd op een proces dat secundaire gisting wordt genoemd. Dat wil zeggen dat je na het brouwen van je eerste partij de tibicoskorrels kunt zeven en opslaan, en het water kefir een tweede keer kunt fermenteren. Klik hier voor mijn favoriete inspiratie bron om te leren hoe je zelf eenvoudig kersen waterkefir kan maken en vervolgens oneindig veel andere soorten soda’s, yummie!

Maarrrrr het maakt ook een geweldige toner voor je huid!

Neem een klein sprayflesje van 100 ml vul dit voor 95% met de kersenkefir en voeg vervolgens 5% van je zelfgemaakte kersenglyceriet toe. Je hebt dan een geweldige probiotische vochtinbrengende toner gemaakt met een lichtgewicht waterige textuur die de huid na de reiniging direct weer oplaadt met extra voordelen voor een stralende huid en zachte glow.

Mis het seizoen niet, anders moet je weer een heel jaar wachten als je lekker hollandse verse kersen wilt gebruiken. In het voorjaar maak ik weer iets moois met de kersenbloesems.

Ik heb regelmatig een kleine voorraad verse waterkefir korrels om uit te delen, stuur me gerust een berichtje.