Immortal Health Elixir

Heb je gehoord van Kombucha, de drank die de oude Chinezen de “Immortal Health Elixir” noemden? Het bestaat al meer dan 2000 jaar en heeft een rijke anekdotische geschiedenis van gezondheidsvoordelen.

Gemaakt van gezoete zwarte thee die gefermenteerd is door een symbiotische kolonie van bacteriën en gist (een SCOBY, ook wel “moeder” genoemd vanwege het vermogen zich voort te planten, of “paddenstoel” vanwege zijn uiterlijk), kwam Kombucha pas sinds kort in het Westen op de voorgrond.

Het is een feit dat, terwijl we in de 19e eeuw een grote behoefte hadden aan sanitaire praktijken, de negatieve houding ten opzichte van ALLE bacteriën uit de hand is gelopen. Bacteriën zijn in de meerderheid van onze menselijke cellen met een factor 9 tot 1! Met alle handreinigers en constante antibioticarecepten hebben we een erger probleem gecreëerd dan we ons hadden gerealiseerd. De bacteriële cellen vertellen onze menselijke cellen wat ze moeten doen, hoe ze zich moeten gedragen, hoe ze zich moeten repliceren. We hebben bacteriën dus nodig.

In de eerste helft van de 20e eeuw werd uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van Kombucha in Rusland en Duitsland, voornamelijk vanwege een poging om een remedie te vinden voor de stijgende kankercijfers. Russische wetenschappers ontdekten dat hele regio’s van hun uitgestrekte land schijnbaar immuun waren voor kanker en veronderstelden dat de kombucha, die daar “tea kvass” wordt genoemd, de oorzaak was. Ze begonnen dus met een reeks experimenten die niet alleen de hypothese verifieerden, maar ook precies begonnen aan te geven wat er in de kombucha zit dat zo heilzaam was.

De algemene consensus lijkt te zijn dat bij regelmatig, dagelijks gebruik, je binnen ongeveer een week een verbetering in het functioneren van het immuunsysteem en de energieniveaus zult merken, de genezing van meer kleine kwalen binnen een maand of zo, en de genezing van meer radicale ziekten binnen een jaar of zo.

Maar niet alleen voor inwendig gebruik, ook uitwendig kan Kombucha je veel voordelen opleveren. Kombucha-thee heeft de “vier belangrijkste potenties die nodig zijn voor tal van biologische activiteiten: een ontgiftende eigenschap, bescherming tegen vrije-radicalenschade, energetische mogelijkheden en bevordering van de immuniteit; precies de behoeften die we ook voor onze huid hebben.

Kombucha is goed voor je huid, en dat is actueel, veel merken hebben kombucha in hun producten opgenomen. Jammer genoeg weet je nooit hoeveel van de werkzame stof erin zit, is het voldoende om echt te werken of is het enkel voor labelappeal. In feite kun je de Kombucha thee als huidverzorging direct op je gezicht gebruiken, of zelfs de SCOBY!

Een Kombucha-zwam kun je vaak gratis krijgen van een vriend/vriendin die zijn/haar eigen Kombucha maakt, of online bestellen bijvoorbeeld via deze website.

Eenvoudig SCOBY-gezichtsmasker
1 SCOBY-cultuur
wat gefermenteerde KT (KombuchaThee)
Plaats SCOBY en net genoeg KT om een pasta te maken (ongeveer 1/4 kopje) in de blender en pulseer tot een gladde massa. Een rauw ei of amandelolie kan worden toegevoegd om als bindmiddel te dienen.

Breng het aan op het gezicht – het zal een dikke, appelmoesachtige textuur hebben zodat het niet gelijkmatig kan gaan – dat is OK. Laat het 5-15 minuten op het gezicht zitten. Daarna met lauwwarm water afspoelen.

Als je wilt, kun je ook Aloë Vera, Vitamine E olie en essentiële olie (slechts een paar druppels voor de geur) toevoegen voor extra voordelen. Experimenteer tot je het perfecte recept hebt gevonden.

Kombucha Klei Masker
1 eetlepel witte of groene kaolienklei
2 theelepels Kombucha Azijn (KV)
*variatie 1 theelepel KV, 1 theelepel rozenwater
Meng de klei en KV samen tot je een pasta hebt gevormd. Breng het aan op het gezicht en laat het drogen. Spoel en dep het droog.

*Vervang 1 theelepel KV voor rozenwater of nerolihydrolaat als extra anti-aging voordelen gewenst zijn.

Ook kun je er een zachte gezichtszeep mee maken of eentje voor je lichaam en zelfs voor je haar een shampoobar! Ik leg je graag uit hoe in mijn workshops.

Net als kefir, zien we ook kant-en-klare kombucha steeds vaker in schappen van natuurwinkels en zelfs supermarkten verschijnen. Maar kan je kombucha nu beter kant-en-klaar kopen of eenvoudig zelf maken? Hoewel het natuurlijk een persoonlijke keuze is, raad ik je aan om kombucha gewoon lekker zelf te maken. De prijs van kant-en-klare kombucha is vaak erg hoog en het is altijd maar de vraag wat er precies allemaal in het gefermenteerde drankje is gestopt. Als je de kombucha zelf maakt, dan weet je precies welke ingrediënten erin zitten en onder welke (hygiënische) omstandigheden het is gemaakt. Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper en veel leuker om het zelf te brouwen.