DIY Wasmiddel recept

Ik maakte mijn eigen schoonmaakmiddelen al lang voordat het een trend werd. In Leiden zit nog zo’n heerlijke ouderwetse drogisterij met een gaper waar ik grondstoffen inkoop, maar ook online kun je de meeste grondstoffen om zelf schoonmaakmiddelen te maken eenvoudig vinden. Mijn recepten heb ik over de jaren heen verbeterd en aangepast naar mijn persoonlijke voorkeuren en een optimale werking naarmate mijn kennis over chemie groeide. Onder mijn keukenkastje dan ook geen toxische middelen, maar natuurlijke milieuvriendelijke en toch goedwerkende middelen.

Mijn favoriete winkel

Vandaag deel ik graag mijn recept voor waspoeder met mijn zelfgemaakte kokosnootzeep met jullie.

Natuurlijke Wasmiddel
– 1 kopje Natrium Carbonaat (Was soda)
– 1 kopje Kokosnoot Zeepvlokken*
– 1/2 kopje Natrium Sesqui Carbonaat (Borax vervanger) of borax (Natrium Biboras)
– 3/4 kopje Natrium Bicarbonaat (Baking soda)
– 1/4 kopje Natrium Percarbonaat (Zuurstofpoeder)

* Als je relatief hard water hebt, verlaag dan de hoeveelheid Kokosnootzeep & verhoog de hoeveelheid waterontharders zoals de Was Soda, Borax, Baking Soda & Percarbonaat.

Wasverzachter

Gebruik 1 theelepel citroenzuur* (ca. 10g) voor een kleine lading en een dubbele voor een grotere lading als wasverzachter. Voeg er desgewenst een paar druppeltjes etherische olie naar keuze aan toe voor geur.
* citroenzuur is bewezen milieuvriendelijker dan azijn

Dit recept is:
Geschikt voor witte was en kleurechte bonte was
Geschikt voor katoen, linnen, hennep en mengvezels
Niet geschikt voor wol, zijde, rayon, microvezel en andere tere stoffen (daar heb ik weer andere recepten voor)
Werkzaam tussen de 40 en 90 graden

Wel of geen parfum?
Zelf was ik zonder geur en voeg ik de geur later toe met een zelfgemaakt linnenspray. Vergis je niet, essentiële oliën zijn vrij duur maar onder de noemer parfum zitten veelal allerhande nasties verborgen. Schoon heeft geen geur!

Eerst een keertje proberen?
Dat kan bij mijn Home Re-Fill station waar je alle ingrediënten verpakkingsvrij los kunt kopen/afwegen. Neem wel je eigen potjes mee dan. Ik ben een GROOT voorstander van het begrijpen van de ingrediënten waar je mee werkt & hoe iets werkt, in plaats van een recept zomaar overnemen waardoor je de kracht krijgt om je recepten te tweaken zodat ze nog beter kunnen werken! Zo is de hardheid van je water bijvoorbeeld van groot belang bij natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Ik leerde veel over oliën en vetten; hun samenstelling en hoe oppervlaktereinigers (surfactants), emulgatoren en verdikkingsmiddelen werken in mijn opleiding Natuurlijke cosmetica en nam die kennis vervolgens ook mee in het maken van mijn schoonmaakmiddelen. Want ineens begreep ik die een stuk beter!

Wat is hard water? Heb ik het?
Kraanwater is niet alleen H2O, het heeft ook een heleboel mineralen zoals calcium, magnesium & kalksteen. Hoe meer mineraaldeeltjes je water heeft, hoe harder het is. Afhankelijk van je locatie kan de hardheid van het water variëren.

Waarom doet dit er dan toe?
Helaas zijn natuurlijke zeepproducten niet zo effectief in hard water. Ze reageren met die mineralen voordat ze de kans krijgen om hun werk te doen. De kans is groot dat je uiteindelijk met veel zeepschuim te maken krijgt dat kan gaan aankoeken.

Hoe kan ik dat controleren?
Je kunt dit controleren bij je gemeente of waterschap of je kunt een testkit gebruiken zoals voor een zwembad. Maar hier is een eenvoudige methode die je thuis kunt proberen…

Vul een helder afsluitbare fles met water
Voeg ongeveer 10 druppels zuivere vloeibare zeep toe (zoals Castiliaanse zeep). Sluit het deksel en shake it baby!!
👉 Veel sop & vrij helder water = zacht water
👉 Laag in zeepsop & troebel water = hard water

Heb je hard water, dan is het aangeraden om een waterontharder te kopen., dat is ook beter voor je apparatuur. De minimale waterhardheid van het leidingwater in Zoetermeer is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Het is mogelijk dat je hierdoor last hebt van kalkaanslag en de vele nadelige gevolgen daarvan.

Tamelijk hard water is water waarin kalk (mineralen als calcium en magnesium) zit, wat onder andere kalkaanslag als gevolg heeft. Van nature komt in Nederland zelden werkelijk zacht water uit de kraan omdat het water voornamelijk wordt gewonnen uit de bodem. In onze bodem zitten vaak veel verschillende kalklagen die duizenden jaren geleden zijn gevormd toen Nederland nog in zee lag. De schaaldieren die toen werden afgezet door de zee vormen de huidige kalklagen in de bodem. Alleen in gebieden waar water uit de duinen of uit regenwater wordt gewonnen is het water vrij zacht. Water met een hardheid van 0 dH is het meest zacht en veroorzaakt geen kalkaanslag. Alles boven een waterhardheid van 0 dH veroorzaakt in bepaalde mate kalkaanslag.

WAT IS BORAX?
Er is veel ophef over borax en er wordt gezegd dat borax giftig is. Maar wat is het eigenlijk en is het veilig of niet? En zijn die zorgen terecht? Veel van de angstverhalen komen voort uit onwetendheid.

Het is ook gewoon een natuurproduct. Het is een mineraal dat gewonnen wordt uit de grond, vooral in vulkanische gebieden komt het veel voor. Net als zout eigenlijk. In de natuur komt het voor als wit/blauwige brokken en als je het koopt is het een soort kristalpoeder dat ook op zout lijkt. Het zit oa in wasmiddel en andere schoonmaakproducten, omdat het een goede reinigende werking heeft en zelfs kalkvorming tegengaat. Ongemerkt heb je waarschijnlijk tientallen producten in huis waarin het verwerkt is. Als je er hele grote hoeveelheden van binnenkrijgt dan is het giftig. Maar wist je dat zout en cafeïne bij zulke grote hoeveelheden net zo giftig zijn? Waar je wel op moet letten is dat je huidirritatie kunt krijgen als je een hele gevoelige huid hebt. In dat geval kun je het gebruik van Borax beter vermijden en kiezen voor het iets mildere Natrium Sesqui Carbonaat. Wel is het belangrijk dat je het niet opeet en ook niet inademt, de fijne stof is irriterend voor je longen. Inademen voorkom je door het direct in water op te lossen of even een masker op te zetten.

Veel plezier met het maken!

Mijn label kan je printen en op je glazen pot plakken. Of maak zelf een label via https://www.canva.com/labels/templates/

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *