Groen Schoonmaken

Detox je huis – Ga jij de uitdaging ook aan?

Wil jij ook graag je schoonmaakroutine vereenvoudigen en vergroenen? Maar dacht je dat het heel moeilijk is om goedwerkende schoonmaakmiddelen te maken? Het is werkelijk heel simpel en voordelig.

Ik maakte mijn eigen schoonmaakmiddelen al lang voordat het een trend werd. Met COPD is het belangrijk om zo min mogelijk producten te gebruiken die een aanval kunnen uitlokken. Mijn recepten heb ik over de jaren heen verbeterd naarmate mijn kennis over chemie groeide. Onder mijn keukenkastje dan ook geen toxische middelen, maar natuurlijke milieuvriendelijke en toch goedwerkende middelen.

Ik hou er ook van om het milieu een handje te helpen, want ik ben me sinds de komst van mijn kleindochter nog meer bewust van mijn voetafdruk op aarde en de impact op haar toekomst. Ik hou ervan om schoonmaakproducten te kunnen maken die natuurlijk zijn, niet duur en navulbaar of geheel vrij zijn van plastic verpakkingen. Als je de chemie achter schoonmaakmiddelen leert begrijpen gaat er een wereld voor je open en zul je achteraf denken heb ik nou echt zoveel betaald voor een schoonmaakmiddel uit de winkel en had ik echt zoveel verschillende middelen nodig? Inmiddels heb ik zoveel kennis en recepten dat ik er een boek mee kan vullen! Toch ga ik dat niet doen, want de recepten die ik gebruik komen ook vaak van anderen en zijn her en daar aangepast. Laten we dit soort recepten vooral vrij met elkaar delen ipv de kennis die zo hard nodig is te willen verkopen

Groene schoonmaakmiddelen bestaan voornamelijk uit 5 ingrediënt groepen.

 • Alkali (Bakingsoda, wassoda, borax)
 • Zuurstof (percarbonaat)
 • Oppervlakte actieve stoffen (zeep)
 • Zuren (azijn en citroenzuur)
 • Emulgatoren & Verdikkers (glycerine en xanthaamgom)

Om te beginnen gaan we je huidige ‘schoonmaakset’ doornemen en alle ingrediënten & tools opzetten om je huis op een natuurlijke manier schoon te maken.

STAP 1 – Verzamel je huidige schoonmaakproducten

Maak wat ruimte vrij – gebruik je keukentafel, -bank, -vloer of wat er ook voor je beschikbaar is

Trek alle reinigingsapparatuur die je onder je spoelbakken hebt, eruit. Dit omvat sprays, schoonmaakmiddelen, bleekmiddel, lappen, dweilen, plumeaus, bezems – elk apparaat of product dat je zou gebruiken om je huis schoon te maken.

STAP 2 – Gooi je giftige reinigingsmiddelen weg

Als veel van de producten die nu om je heen staan, uit een schap van een supermarkt komen, is de kans groot dat ze veel onnatuurlijke ingrediënten bevatten waarvan bekend is dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken. Je bent waarschijnlijk ook omgeven door veel plastic.

Helaas zijn zelfs veel van de Eco-Friendly of Organic Cleaning producten een grote oplichting. Veel daarvan bevatten nog steeds producten op basis van aardolie en zijn ‘schoonmaakmiddelen’ die grote problemen veroorzaken voor ons waterleven. En als ze in een plastic fles voor eenmalig gebruik zitten, dan is er toch al sprake van een FAIL.

Heb je:

Vaatwasmiddel
Oppervlaktereiniger
Glasreiniger
Bleekmiddel
Ammoniak
Ovenreiniger
Houtreiniger
Vloerreiniger
Anti-Schimmelspray
Isoprophyl Alcohol
Spiritus
Waspoeder
Schuurmiddel
Wasverzachter
Vlekkenspray
Tapijtreiniger

Maak ondertussen even een optelsommetje wat dit toxische assortiment je heeft gekost in de winkel.

Dan is het tijd om afscheid te nemen! Normaal gesproken zou ik voorstellen om alle flessen die je kunt, opnieuw te gebruiken, maar in het geval van deze besmette kunststoffen is het beter om ze te laten gaan. Maar je moet het wel veilig laten gaan!! In het chemisch afval dus.

Ja, het gaat je wat extra tijd kosten om een geschikte recyclingplaats in de buurt te vinden – maar je hoeft het maar één keer te doen en ik beloof je dat je je er geweldig over zult voelen.

STAP 3 – Haal je groene reiniging basis ingrediënten in huis (of koop een startset met ingrediënten tijdens de workshops)

Sommige van deze ingrediënten zullen bekend zijn en andere niet zozeer, maar met maar een paar voorraad-items kun je volledig natuurlijke versies maken van de commerciële schoonmaakmiddelen die je net uit je leven hebt verbannen. En ja die werken gewoon supergoed!

Ten eerste moet je een aantal alkalische poeders in voorraad nemen. De drie onderstaande natriumstoffen kunnen op natuurlijke wijze worden gewonnen uit minerale afzettingen. Waterstofperoxide geeft een extra oomph aan je reinigingskracht met zuurstof.

 1. Natriumcarbonaat (Soda)
 2. Natriumbicarbonaat (Baking Soda/Dubbelkoolzuur Soda)
 3. Natriumboraat (Borax)
 4. Vaste Waterstofperoxide (natriumpercabonaat)

Vervolgens kun je ter vervanging van synthetische ‘wasmiddelen’ eenvoudigweg zeep gebruiken. Een vaste versie is geweldig in producten als waspoeder en vaatwastabletten, terwijl een vloeibare versie weer geweldig is voor het reinigingsprays, serviesgoed et cetera. Beide zeepsoorten maak ik zelf en leer ik je ook graag maken.

 5. Biologische kokosnoten Zeepvlokken (vaste zeep)
 6. Organische Vloeibare Castille Zeep (vloeibaar) 

Nu hebben we zuren nodig als oplosmiddel en ontsmettingsmiddel en om je was te verzachten.

 7. Witte Eetbare Azijn - natuurlijk gefermenteerd
 8. Citroenzuur

Het meeste hiervan kun je online bestellen bij Dille & Kamille, mijn favoriete duurzame winkel! Of mijn andere favoriet Big Green Smile

Het volgende onderdeel is een optie, maar wel erg handig, ik noem ze de verdikkingsmiddel-combinatie. Met behulp van Xanthaangom en glycerine ben je namelijk in staat om je vloeibare creaties te emulgeren en verdikken, bijvoorbeeld voor wc-gel.

 9. Xanthaangom
10. Plantaardige Glycerine
11. Essentiele oliën

De Essentiële Oliën – de naam spreekt voor zich 😊 Het opbouwen van een collectie van 100% zuivere Essentiële Oliën is een uitstekende investering in je gezondheid! Mijn voorkeur gaat uit naar de oliën van Plant Therapy zuiver en puur voor een eerlijke prijs.

Mijn top 5 voor schoonmaken:
Citroen
Eucalyptus
Lavendel
Pepermunt
Sinaasappel

STAP 4 – Haal mooie glazen opslag containers

Probeer eerst altijd alles wat je in huis hebt opnieuw te gebruiken om je zelfgemaakte creaties op te slaan. Ga creatief te werk! Verzamel je glazen groentepotjes enz.

Als het echter om je spuitflessen gaat, raad ik je aan om Glazen Flessen met Spray te gebruiken.

Vooral het gekleurde glas beschermt je product tegen direct zonlicht, waardoor ze frisser blijven en langer meegaan! Ze kunnen je essentiële oliën en zure producten aan.

STAP 5 – Maak je eerste natuurlijke groene reinigingsproducten (dat leer ik je in de workshop) of met de recepten in mijn digitale green clean kit.

De workshops natuurlijk schoonmaken worden 2 keer per maand in klein groepsverband in Zoetermeer gegeven. En op dit moment ben ik ook een emailworkshop aan het voorbereiden omdat persoonlijk contact door Covid-19 is beperkt.

Ok, eentje zal ik alvast weggeven… because I give a damn en omdat ze nu gewoon heel belangrijk zijn met COVID-19 op de loer.

Maak je eigen hygiënische spray

INGREDIENTEN
– 1 eetlepel Natrium Percarbonaat
– 1/4 kopje warm/water
– 3/4 kopje koud water
– 10- 15 druppels Etherische olie (optioneel)

WAT HEB JE VERDER NODIG
– Mengkan (ca. 1 liter inhoud)
– Meetlepels/bekers
– 250ml Spuitfles

HOE HET TE MAKEN
1. Meng het percarbonaat & warm water in de mengkan tot het opgelost is. Dit moet een beetje opschuimen (hoe heter het water, hoe groter het schuim)
2. Voeg het koude water toe om af te koelen en giet het in de sprayflacon & gebruik.
3. Gooi eventuele restjes weg, want bewaren heeft geen zin, het zal slechts ongeveer 6-8 uur actief blijven. En geen zorgen, de restjes zijn volledig biologisch afbreekbaar.

HOE HET GEBRUIKEN

Spuit op de oppervlakken die je wilt desinfecteren (niet op het lichaam!) laat een paar minuten zitten en veeg ze vervolgens af met een schone doek. Percarbonaat is gemaakt van Soda (een fantastische allesreiniger) & Waterstofperoxide. Samen maakt het wat bekend staat als Oxy Action. En is een super krachtig, veelzijdig & effectief groen reinigingsingrediënt.

STAP 6 – Maak een ruimte voor je Green Cleaning Kit

Houd één plaats vrij om al je reinigingsingrediënten, -producten en -gereedschappen op te slaan. Of het nu onder de gootsteen is, in een opbergkast of in een kist is – bewaar het allemaal samen op één plek. Maak die ruimte schoon, zorg dat het fris en goed georganiseerd is en makkelijk voor het grijpen.

STAP 7 – Gefeliciteerd je bent nu een echte eco-warrior!

STAP 8 – Maak je eigen favoriete natuurlijke geurblends voor je producten zodat je huis jouw unieke persoontje weerspiegelt.

Dit artikel is geïnspireerd door de Australische website Under Your Sink die je op toegankelijke wijze meeneemt in de chemie achter groene schoonmaak en ook heel veel veilige gratis recepten deelt.

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *