Wildcrafting

De verbinding met de natuur leven…

Ik ben meer gericht op de alledaagse en plezierige kant van kruidengebruik, de lekkernijen en tonics die je versterken en recepten voor de lekker, voor het alledaagse en voor persoonlijke verzorging. Dingen waar ik meer van wil in mijn leven. De verbinding met de natuur ervaren in alles. Zo ook bij het maken van mede…

Bij het maken van kruidenbier en mede hadden onze voorouders geen gist in pakjes die ze in een winkel konden kopen zoals wij. In plaats daarvan verzamelden ze wilde gisten door een zoet offer te brengen voor de gisten om zich aan te tegoed te doen. Deze wilde gisten waren minder gecontroleerd en hadden de neiging om krachtiger te zijn, zoals alle wilde dingen. Onze voorouders creëerden een ceremonie om te voorkomen dat deze wilde gisten het brouwsel zouden bederven. Ze wisten toen nog niet van bacterien en schimmels zoals wij dat weten.

Ik kan niet anders dan geloven dat wanneer je zoveel aandacht, liefde, plezier en intentie in iets stopt, je zoveel meer kans hebt om een bijzondere uitkomst te krijgen.

Wilde gisten zijn bij voorkeur afkomstig van planten uit je directe omgeving, deze micro-organismen zijn bekend voor ons lichaam.

De wilde gisten werden beschermd, gevoed en bewaard in families alsof ze een lid van de familie waren. Zo geliefd als ze waren, werden deze wilde gisten gedeeld met een pas getrouwd stel zodat ze hun eigen stam konden creëren om door hun familie te worden doorgegeven.

Vandaag de dag zijn er overal ambachtelijke brouwerijen aan het opduiken en wordt het maken van bier, wijn en mede weer gewaardeerd als een echt ambachtelijk ambacht. Naast het genot van het drinken, is er het pure geluksgevoel dat voortkomt uit het maken en brouwen van je eigen brouwsels, dat is magisch. Als ik in de natuur aan het plukken ben en daarna in mijn kamertje sta om het te maken, heb ik het gevoel dat ik iets ouds en heiligs aan het brouwen ben en niet alleen ben.

Als natuurvrouw en folklore liefhebber vind ik dat het brouwen met helende planten een sterkere verbinding brengt met iets groots en ouds. De oude kunst van het brouwen, een geperfectioneerde wetenschap door jaren van vallen en opstaan, samen met de creativiteit van het mengen van smaken en planten, is zo leuk!

Met alle recepten probeer ik zoveel mogelijk met materiaal uit onze directe omgeving te werken zodat je een diepere band met de wilde natuur om je heen krijgt.