Kruidenkompres bij verkoudheid en griep

Wat is een kruiden kompres?
Het is een natuurlijk, huiselijk middel dat meestal gevuld is met heilzame kruiden die een aangedaan gebied snel kunnen helpen genezen, ontstekingen kunnen bestrijden en de bloedcirculatie kunnen stimuleren.
Met behulp van een combinatie van ingrediënten, zoals kleipoeder, zouten, houtskool en zelfs etherische oliën, samen met bladkruiden, kun je een kompres maken door dit soort heilzame combinaties in een doek te wikkelen en het direct op het getroffen gebied of de onderkant van de voeten te plaatsen.

Een kompres is een geweldige optie omdat het getroffen gebied direct in contact komt met deze natuurlijke remedies, waardoor genezing mogelijk wordt door onmiddellijke opname door de huid en uiteindelijk een eventuele infectie wordt uitgeroeid. Bovendien is de onderkant van de voeten een gebied waar de huid in staat is om de natuurlijke remedie die je toepast gemakkelijker te absorberen.

Als je griep hebt, kan een uienkompres met gember zeer effectief zijn. Voor stijve, pijnlijke spieren of insectenbeten kun je een epsomzout of magnesium kompres maken. Het mooie van een kompres is dat je het direct op de bron van de pijn of ontsteking kunt aanbrengen, het is volledig natuurlijk, kan snel voordelen bieden en het is een geweldig alternatief als een met kruiden gevuld bad niet mogelijk is.

Kompressen hebben ook bewezen geweldig te zijn voor het elimineren van hoest en opstoppingen. Een uienkompres kan wonderen verrichten bij griepachtige verschijnselen, zoals hoesten en verstopping. Uien zijn hoog in zwavelachtige verbindingen, zoals thiosulfinaten, sulfoxiden en andere sterk ruikende cysteïne sulfoxiden, wat de uien hun duidelijke smaak geeft en de oorzaak is van de tranen tijdens het snijden! Het zijn de thiosulfinaten die gevonden worden in uien die de mogelijkheid hebben om salmonella en E. coli te doden. Uien zijn ook een verbazingwekkend immuunversterkend voedsel dat quercetine bevat, wat het lichaam helpt om vrije radicalen te bestrijden. Je kunt een kompres maken met licht gebakken uien en een beetje kokosolie. Je kunt ook wat verse gember en knoflook toevoegen, dan wikkel je de ingrediënten in het kompres en plaatst het direct op de borst om de infectie te helpen verwijderen.

Een kompres is geweldig, maar wees op de hoogte van de ingrediënten voor het aanbrengen. Als je gevoelig bent voor een van de ingrediënten, verwijder deze dan onmiddellijk. Als je een kompres opwarmt, breng het dan niet aan als het te heet is. Zorg ervoor dat het eerst wat afkoelt, zodat je je huid niet verbrandt.

Probeer dit recept hieronder maar eens als je verkouden of grieperig bent, plaats het op je borst of onder je voeten en begin met je herstel.

Kruiden Kompres bij griep en verkoudheid

30 g vers geraspte of gehakte kurkuma
30 g gehakt citroengras
1/2 kopje kleine rauwe gesneden ui
2 gehakte knoflookteentjes
30 g vers geraspte of fijngehakte gember
1 theelepel kokosnootolie
2 druppels oregano etherische olie
10 druppels eucalyptus etherische olie
Witte of vrolijk gekleurd doek, van mousseline of katoen
Dikke veter (optioneel om vast te binden)

Voeg in een pan op laag vuur de kokosolie toe en bak de gember, kurkuma, citroengras, ui en knoflook heel licht aan om de oliën vrij te laten komen. Je kunt er een paar seconden een deksel op doen om het te laten stomen. Je wil dat het voornamelijk droog of licht vochtig blijft van de kokosolie. Je kunt een klein beetje water gebruiken als dat nodig is, want je wilt niet dat het verbrandt. Haal het van het vuur af en plaats de ingrediënten in een kom om af te koelen. Voeg de etherische oliën toe en roer goed door elkaar. Leg vervolgens je doek uit. Neem een grote lepel van het mengsel en plaats het in het midden van je doek. Vouw of leg nu de buitenste stukken op elkaar zodat je een pakje hebt. Het maakt eigenlijk niet uit hoe, zolang je de ingrediënten maar strak in het doek houdt, zodat er niets uit valt of loskomt tijdens het gebruik. Plaats het kompres vervolgens twee tot drie keer per dag gedurende 20-30 minuten op het aangetaste gebied. Je kunt het in de koelkast plaatsen en opnieuw opwarmen in een stoompan of magnetron, waarbij je het vier of vijf keer gebruikt, voordat je een nieuwe maakt.

NB als een kruid voor inname een contra indicatie geeft, zoals bij zwangerschap of hoge bloeddruk, gebruik het dan ook niet uitwendig!

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *