Wild Medicine

Ik werk liever met een handjevol lokaal groeiende planten dan een veelvoud aan geïmporteerde kruiden. Ik geloof erin dat de medicijnen die wij als Westerlingen nodig hebben, gewoon rondom ons groeien en met ons dagelijkse leven verweven horen te zijn. Voor mij is het leren werken met kruiden een pad geworden om mezelf te helen, mezelf beter te leren kennen, een pad dat me steeds een laagje dieper brengt, terug naar de kern.

Op de een of andere manier is de mensheid vast komen te zitten in een neerwaartse spiraal van steeds meer chemicaliën om ons heen. Ze zitten in ons voedselsysteem, in schoonheidsproducten, in de gezondheidszorg, onze schoonmaakproducten en zo ongeveer in alles wat we op dagelijkse basis gebruiken. Als tegenhanger daarin, verlangen steeds meer mensen naar een natuurlijker ritme en manier van leven.

Vandaag de dag hebben we talloze plantmaterialen die we met een druk op de knop gemakkelijk kunnen kopen van over de hele wereld. Maar het feit is, iedereen heeft zijn eigen lokale inheemse planten, medicijnen groeien om hen heen, vaak zelfs in onze eigen achtertuin.

Deze razendsnelle verbinding die we voor onszelf hebben gecreëerd kan een enorme zegen zijn, maar het kan ook de schoonheid en de leer op ons groene pad wegnemen als we niet voorzichtig zijn. Voor velen, vooral beginners in de kruidenwereld, kan dit nieuwe tijdperk van aan-huis geleverde plantengeneeskunde en online cursussen hen beroven van waar het echt op neerkomt: de eigenlijke planten leren kennen; hun leefomgeving, groeicyclus en hun alchemie. De verschillende lagen waarop ze voor ons werken en de verschillende vormen waarin we met ze kunnen werken.

Dit gemak kan grenzen scheppen die ons ervan weerhouden om de natuur in te gaan waar de magie op ons wacht, om tijd door te brengen met onze lokale planten door de seizoenen heen, en onze medicijnen met eigen handen te kunnen oogsten. Veel mensen missen het om de planten te zien, aan te raken, te ruiken en zich onder te dompelen in de wereld van de planten en hun leefomgeving, wat een diepere betekenis en begrip oproept.

Wanneer je een paar jaar in een bepaalde regio woont, of geboren en getogen bent en nog steeds in die regio woont, zijn de inheemse planten die in hetzelfde land groeien de meest effectieve planten om te helpen bij je genezing.

Wanneer je in een land leeft met een uniek klimaat, elementaire balansen, weerpatronen, seizoensgebonden veranderingen, unieke planetaire uitlijning boven de grond, specifieke niveaus van mineralen en voedingsstoffen in de grond, is je lichaam door deze krachten specifiek gewend aan de regio waarin je leeft.

Terwijl je het lokale voedsel dat in je grond groeit eet, het water uit de grond drinkt, de lucht inademt en de subtiele medicijnen van de planten daarmee in de lucht, worden al deze invloeden in de loop van de tijd letterlijk een deel van je lichaam.

De kruiden uit je regio bevatten ook al deze aspecten en worden beïnvloed door dezelfde krachten, waardoor ze de meest krachtige zijn voor de specifieke behoeften van je lichaam, omdat ze de levende architectuur en inter-afhankelijkheid van de regio die je beiden thuis noemt, begrijpen. Deze lokale planten hebben precies de juiste mix van energieën en medicijnen om je te helpen een groter evenwicht in je gezondheid te bereiken, en dat evenwicht te behouden.

Binnen elke bioregio op aarde is er een plant voor vrijwel elke ziekte.

Dit stuk van wijsheid is echt zinvol als we kijken naar oude medische systemen van de wereld zoals de Traditionele Chinese Geneeskunde, Tibetaanse Geneeskunde, Ayurveda, Native American Medicine, Amazone geneeskunde, Elk healingsysteem heeft zijn eigen lokale inheemse kruiden voor de behandeling van bijna elke ziekte en onbalans. Echter is een groot deel van deze kennis in ons bewustzijn verloren gegaan en niet doorgegeven (o.a. door religiestrijd en de heksenvervolgingen), maar in ons onderbewuste is deze kennis nog steeds aanwezig. We kunnen leren van deze nog bestaande oude medische systemen (maar ze niet adopteren) en daardoor onze eigen ingang terugvinden naar ons eigen voorouderlijk healingsysteem.

Het communiceren met de plantenwereld activeert de signatuur ervan in ons lichaam, zoals het opnieuw installeren van een programma dat al bestaat in ons collectieve onderbewustzijn. Dit stelt ons in staat om onze natuurlijke plaats in de natuur te herwinnen als onderdeel ervan, in plaats van als consument ervan.

Onze vroege voorouders waren jagers/verzamelaars, de laatste jaren heb ik hier veel onderzoek naar gedaan, op zoek naar mijn roots…. om ze te herdenken en te bedanken voor alle ontwikkelingen, want dankzij hen zijn wij hier nu.

Onze voorouders waren jager-verzamelaars die rondtrokken en aanzienlijke afstanden aflegden. Meestal verbleven ze enkele dagen of hooguit enkele weken op een plek. Ze volgden de trek van rendierkuddes, een bron van voedsel (vlees), kleding (huiden) en gereedschap (been). Daarnaast leefden ze van visvangst, vogels, knollen en planten. Toen er zo’n 10.000 jaar geleden in het Holocene tijdperk een warmer klimaat ontstond, veranderde hun voedselpakket. De bewoners van onze streken openden de jacht op edelherten, reeën en wilde zwijnen en verzamelden hazelnoten, bessen en waternoten. Vooral de natte gebieden vormden voor hen een rijke omgeving waar het goed toeven was.

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *