Azijn maken

Als er een product is dat de moeite van het zelf leren maken loont, dan is dat wel azijn; vanwege de mogelijkheid om het zo enorm divers te gebruiken.

Ik gebruik het tijdens het koken, in cocktails, voor mijn huid- en haarverzorging, voor het schoonmaken van mijn huis EN voor het maken van kruidenextracten voor mijn gezondheid. Best indrukwekkend deze alleskunner, vind je niet? Daarnaast is het ook nog eens een Zero-Waste product want je kan het namelijk maken van de resten van appels.

Een van de grootste trends om de azijn-industrie in de afgelopen 10-15 jaar op te schudden is de populariteit van rauwe en ongefilterde azijn, meestal met overvloedige hoeveelheden moeder van azijn in de fles.

Dit keert bijna 100 jaar pasteurisatie praktijk om, beginnend aan het eind van de 19e eeuw toen pasteurisatie en filtering de tekenen waren van de moderniteit en kwaliteit van een azijnfabriek. Azijn is echter uniek. De sterke antimicrobiële eigenschappen maken pasteurisatie in principe overbodig om de versheid te behouden. Azijn bederft namelijk niet in de traditionele zin. Pasteurisatie is in de eerste plaats om de azijnzuurbacteriën, die azijn maken, te elimineren en te voorkomen dat de moeder zich vormt die de consument in het verleden esthetisch onaangenaam vond! De gezondheidseigenschappen van onbewerkte azijn echter zijn reëel en worden steeds meer gevalideerd door wetenschappelijke studies.

Wat is azijn?

Azijn is een zure vloeistof die wordt bereid door het vergisten van alcoholische vloeistoffen en bestaat voornamelijk uit azijnzuur en water. Het zure gehalte aan azijn maakt het een ideaal ingrediënt voor het koken en voor huishoudelijke doeleinden. Het wordt ook gebruikt als een gezondheidstonicum en heeft verschillende medische voordelen.

De naam ‘azijn’ komt van de Franse woorden ‘vin’ en ‘aigre’, wat zure wijn betekent. Het werd voornamelijk geproduceerd uit appels, vandaar dat het in de volksmond bekend stond als appelciderazijn, maar sindsdien wordt het geproduceerd uit een veelvoud van andere grondstoffen waaronder bier.

Hoe wordt azijn gemaakt?

Azijn wordt gemaakt van alcohol die wordt omgezet in azijnzuur door azijnzuur producerende bacteriën. Azijnzuurproducerende bacteriën moeten worden blootgesteld aan zuurstof. Als je een glas bier lang genoeg in een open container of glas laat staan, zullen de azijnzuurproducerende bacteriën hun weg naar binnen vinden via de lucht en de alcohol in het bier beginnen af te breken. Dit proces gebeurt aeroob, wat betekent dat er zuurstof nodig is. Daarom wordt alle alcohol in luchtdichte verpakkingen bewaard, meestal gespoeld met koolzuur om te voorkomen dat de drank bederft.

De azijnzuurbacterie consumeert langzaam alle beschikbare alcohol en zet deze om in zuur, wat betekent dat de rode wijnazijn die je in de winkel koopt vroeger een alcoholische rode wijn was, maar nu alleen nog maar een spoor van alcohol heeft want de alcohol is opgegeten door de bacteriën.

De azijnzuurbacteriën creëren een film op het oppervlak van de vloeistof waarin ze zich bevinden, waardoor er een groot contactoppervlak met de lucht ontstaat dat van vitaal belang is voor de groei en voortplanting van nieuwe cellen. Dit is het deel van de azijn dat we de moeder noemen, hoewel er nog steeds azijnzuur producerende bacteriën in de vloeistof zitten.

Hoe kunnen we zelf een azijn-met-de- moeder maken

Voor het maken van azijn hebben we het volgende nodig:

Zuurstof
Alcohol
Azijnzuurbacteriën

Met deze kennis is het vrij eenvoudig om azijn te maken. In feite maken mensen het al duizenden jaren zonder deze kennis, zodat we vrij gemakkelijk onze eigen azijn kunnen maken.

De eenvoudigste en meest economische manier om azijn te maken en je eigen moeder azijn te produceren is om er een te kweken van een levende ongepasteuriseerde azijn. Door dit te doen begint een azijnfermentatie in een paar weken tijd in plaats van de maanden die nodig zijn om er een te maken vanaf nul zoals ik heb gedaan met het eerst maken van een Apple Cider en die vervolgens om te zetten in Apple Cider Vinegar.

De sleutel hiervoor is het krijgen van of het kopen van een levende en ongepasteuriseerde azijn. Deze azijn zal vaak op de fles vermelden dat er een azijnmoeder in zit, dus dit is het ding om op te letten.

Het volgende wat je moet vinden is de alcohol die je azijn-bacteriën nodig hebben om zich te voeden. Dit kan een van de volgende zijn:

Rode Wijn
Witte Wijn
Harde Appel Cider
Bier
Rijstwijn

Deze zijn het gemakkelijkst te kopen en maken een azijn die je waarschijnlijk wel kent. Het volgende deel is de sleutel tot het verkrijgen van een snelle azijnfermentatie. We moeten de alcohol verdunnen om te zorgen voor het juiste niveau waar de azijnmoeder het gelukkigst zal zijn (6% of lager), Het verdunnen van de wijn tot 6% of lager schept de ideale voorwaarden voor de vorming van een moederazijn die vervolgens steeds weer in andere azijnfermentaties kan worden gebruikt.

Alcohol zelf is een conserveringsmiddel en hoe sterker het is, hoe moeilijker het is voor bacteriën om te groeien. Sommige bacteriën zoals azijnzuurbacteriën kunnen in oplossingen met alcohol groeien en zich voortplanten, maar niet als het alcoholgehalte te sterk is.

De fermentatie moet gebeuren in een open container en het is aan te raden om glas of een andere niet-reactieve container te gebruiken. Kristalglas, keramiek, metalen verpakkingen zijn niet geschikt voor het fermenteren van azijn.

Om te voorkomen dat ongewenste bezoekers en stof je azijnfermentatie bederven is het voldoende om de opening van de container af te dekken met een doek en vast te zetten met een elastiekje of touwtje. Een dicht geweven doek is het beste, anders komen er azijnvliegen doorheen. En na een paar weken heb je je zelfgemaakte azijn!

It’s alive!

En met een beetje goede zorg voor de moeder, heb je voor generaties een pure onbewerkte grondstof voor een veelvoud van recepten voor gezondheid, voeding, schoonmaken EN beauty.

Appelciderazijn is een ingrediënt dat veel voordelen heeft voor de gezondheid en voor de huid. Het is rijk aan azijnzuur, citroenzuur, appelzuur en aminozuur en bevat ook vitaminen, enzymen en minerale zouten, wat gunstig is voor de huid. Appelciderazijn heeft samentrekkende eigenschappen, wat helpt bij het verhogen van de bloedtoevoer naar de huid en het minimaliseren van de poriën, een geweldige remedie voor degenen met een vette huid. Het reguleert ook de pH-waarde van je huid.

Appelciderazijn heeft ook alfahydroxylzuren, die helpen bij het verwijderen van dode huid en een gezonde en stralende huid onthullen. En niet alleen dat, appelciderazijn helpt ook bij het vervagen van ouderdomsvlekken en minimaliseert fijne lijntjes en rimpels. Azijn is ook een geweldig oplosmiddel, dus voeg er nog wat extra kruiden aan toe voor een diepere werking voor je huid.

Eigenschappen die goed in azijn oplossen zijn mineralen en sporenelementen. Als je bijvoorbeeld een brandnetelextract met azijn maakt en dit in je huidverzorgingsproduct gebruikt, voeg je veel van de voedzame mineralen zoals huidverstevigende silica of magnesium van de brandnetel toe aan je product.

De herstellende krachten van azijn zijn al sinds de oudheid bekend. De oude mythologie vertelt dat Helena van Troje in bad ging met azijn, door een paar kopjes toe te voegen aan haar badwater om haar huid te reinigen en te kalmeren. Azijn is ook een klassieke remedie tegen zonnebrand, slechte adem en roos en het is geweldig voor je haar.

Deze haarspoeling bijvoorbeeld maakt je haar super schoon en laat het zacht en glanzend achter. Azijn verwijdert vuil en resten van je haar en sluit de haarschubben. Je kunt in dit recept ook kruidenazijn of gewone witte azijn gebruiken.

  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 3 kopjes gedestilleerd water
  1. Meng appelciderazijn, citroensap en water en roer goed door elkaar.
  2. Giet over het haar na het wassen als laatste spoeling.
  3. Droog en stijl het haar zoals gewoonlijk.

Bij voldoende belangstelling wil ik best een keer een workshop appel cider azijn maken organiseren en je de vele mogelijkheden laten zien van azijn, uiteraard met een aantal recepten!

Azijn is aanwezig in de geschiedenis sinds de uitvinding van de wijn. In het oude Mesopotamië, van 3000 voor Christus tot 500 voor Christus, in de stad Babylon, een gebied dat momenteel ten zuiden van Bagdad, Irak, grenst aan de Eufraat en Tigris rivieren, waren er overvloedige struiken en bomen die rijpe, suikerachtige vruchten zoals vijgen, dadels en granaatappels produceerden. Toen hun sappen werden geperst en gekookt, produceerde deze zoete siropen wat mogelijk de eerste gedocumenteerde wijnen waren; de overgebleven pulp werd vervolgens verder gefermenteerd om “drinkbare azijnsoorten” te maken. Deze dranken, die nu shrubs worden genoemd, hebben een recente renaissance doorgemaakt en zijn opeens gemeengoed op veel cocktailmenu’s, een manier om fruitsmaken met azijn te bewaren voor het hele jaar door…

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *