Beauty producten formuleren voor beginners

Ik heb al meerdere malen de vraag gekregen of je ook kan leren formuleren zonder het volgen van allerlei dure opleidingen. Ik kan me voorstellen dat als je uitsluitend eenvoudige producten voor eigen gebruik wilt gaan leren maken, dat een opleiding dan best aan de dure kant is.

Het antwoord hierop is JA!

Tegenwoordig is alles wat je wilt weten te vinden op internet, betaald en onbetaald. Maar als je net begint met leren formuleren, kom je ook een heleboel incomplete en zelfs foute informatie tegen (waarvan je op dat moment nog niet weet dat het foute informatie is). Het jezelf aanleren is daarom best een uitdaging. Een opleiding bouwt je kennis op in laagjes, waarbij je bij de basis begint, hoe is de huid opgebouwd, wat zijn je ingrediënten, wat doen ze op je huid en in een formule en hoe gebruik en/of vervang je ze. Deze kennis is vooral belangrijk als je later, als je de smaak te pakken hebt, ook producten voor anderen wilt gaan maken en/of verkopen. Als je echt wilt leren formuleren ontkom je niet aan het feit dat je je ook moet verdiepen in scheikunde. Een paar simpele zero-waste producten maken is een heel ander idee, een paar ingrediënten en een goed recept volstaat hier vaak.

Begin simpel

Ik geloof heel erg in al doende leren, je ziet, voelt, ruikt de ingrediënten en ziet hoe ze reageren in een formule. Door te beginnen met simpele formules, waar geen water aan is toegevoegd (anhydrous) en je te verdiepen in de ingrediënten die in de formule worden gebruikt nog voordat je het gaat maken. Bijvoorbeeld het maken van een cleanser, een toner, een beautyoil, een scrub en een masker. Je hebt dan gelijk al een hele lijn met verzorgingsproducten om te maken en te gaan gebruiken. 

Recept of formule

Zelf ben ik groot voorstander van het eerst leren lezen van labels en bestaande formules van betrouwbare bronnen, waarmee je je eigen recepten leert maken, met ingrediënten die passen bij jouw huid en leefstijl. Hoe meer aandacht je besteed aan de ingrediënten die je in je recept wilt gebruiken, hoe groter de kans is dat je een product maakt waar je ook echt van gaat houden. Zelf heb ik toen ik net begon menig teleurstelling en verspild materiaal gehad bij het volgen van een recept van iemand anders. 

Goede huidverzorging hoeft niet duur of complex te zijn!

Wat veel mensen vergeten is dat een formule voor verkoop in een winkel of salon er over het algemeen heel anders uitziet dan formules voor thuis gebruik en in kleine (verse) hoeveelheden. Als een product langere tijd bewaard moet blijven vanwege het hele proces van maken tot verkoop in de winkel en houdbaarheid in jouw badkamer, dan worden er heel wat extra ingrediënten aan toegevoegd voor de houdbaarheid en stabiliteit. 

Ook marketing speelt een grote rol, veel mensen denken nog steeds in termen van hoe meer hoe beter. Het kan indrukwekkend zijn om te zien hoeveel verschillende ingrediënten er in een product zitten. Maar als je dan de formule probeert te herconstrueren (als je je soorten ingrediënten kent, weet je ook in welke dosering ze meestal ongeveer worden gebruikt) en ziet hoe weinig ervan daadwerkelijk in het product is gebruikt, dan kan je zelf wel het optelsommetje maken over de werking ervan. Ze noemen dit dan ook label-appeal of window dressing. Een product met maar een paar ingrediënten maakt het lastig onderscheidend te zijn en vult immers geen heel reclameblok…

Dus om terug te komen op de vraag of je kunt leren formuleren zonder opleidingen te volgen, ja, maar het kost je wel veel tijd EN je moet goede betrouwbare bronnen hebben die hun kennis met je willen delen omdat ze een passie voor het vak hebben. En geloof me, als je even goed zoekt, dan zijn ze er!

Een goede formule herken je aan een opbouw in fasen en een recept dat in % en gewicht is gemaakt. Dus geen cups, eetlepels en ml en gram door elkaar heen, maar eenduidig!

Veel recepten op DIY blogs, Youtube en Pinterest zijn niet pH neutraal, stabiel en veilig en een potentiële ramp voor je huid omdat ze niet geconserveerd zijn als er waterbased ingrediënten inzitten. Dat maakt ze een aantrekkelijke bron voor bacteriën, gist en schimmels. Dit is de aanleiding geweest om mijn website te maken; ik voorzag de problemen als schoonheidsspecialiste met deze recepten. Ik wil graag dat je een goede start maakt, dus ik deel gewoon mijn bronnen met je.

Tara Lee heb ik recent ontdekt, zij heeft op YouTube een hele serie duidelijke video’s gemaakt voor de beginnende formulator.

Nog een paar andere betrouwbare inspiratiebronnen om je op weg te helpen

Zoals Susan van Swiftcraftmonkey waar je voor maar een paar euro per maand als sponsor op je eigen tempo alle ins en outs van het formuleren kan leren van een cosmetic scientist. Dit is mijn persoonlijke favoriet, het meeste heb ik hier geleerd.

Een andere bron van inspiratie voor mij is Lise Anderson (ook een cosmetic chemist) zij heeft ook een paar prachtige boeken met eenvoudig te volgen formules voor beginners. Ik volg haar al geruime tijd op Instagram en hou van haar creativiteit met simpele ingrediënten en verse ingrediënten.

Een derde inspiratiebron die ik het vermelden meer dan waard vind is Marie, van Humblebee & Me, haar website is een indrukwekkend naslagwerk voor ingrediënten geworden en ze deelt heel veel wat complexere recepten met duidelijke instructie filmpjes.

Opleidingen en Workshops

Volg je toch liever een workshop/opleiding, dan zijn er nogal wat aanbieders die behoorlijk in prijs verschillen. Ik zet er een paar op een rij van de goedkoopste tot duurdere. De prijs zegt in dit geval weinig over de kwaliteit van de opleiding, ze zijn allemaal goed.

Beginners Cosmetic Science – Institute of Personal Care Science – $295AUD – klik hier voor meer info
Op YouTube hebben ze een prachtige serie gratis video”s om mee te beginnen. Persoonlijk vind ik dit de beste prijs/kwaliteit opleiding.

Making Natural Skincare Products – School of Natural Skincare Science – $347 – klik hier voor meer info

Natural Cosmetic Formulating – van Chemist Corner – $499 – klik hier voor meer info

Organic Skincare Formulation – Formula Botanica – £600 – klik hier voor meer info

Hetzelfde geldt voor het leren werken met kruiden, begin simpel en graaf steeds een laagje dieper. Begin met de plant zelf te leren kennen, hoe en waar deze groeit. Verdiep je eens in waarvoor de plant veel wordt gebruikt, ga een laagje dieper door te onderzoeken waarom die plant een bepaalde werking heeft, welk bestanddeel is daar verantwoordelijk voor. Welke andere bestanddelen draagt de plant nog meer, en wat is hun werking. De waarheid is, je raakt nooit uitgeleerd over de natuur, er is altijd wel weer een dieper laagje, en je gaat echt niet alles onthouden, daar zijn prachtige naslagwerken voor die over de eeuwen heen zijn ontstaan. Maar laat dat je er niet van weerhouden om gewoon simpel te beginnen. De beste manier van leren is doen! Mijn doel is alleen maar dat vlammetje ook bij jou aan te wakkeren, zodat je daarna zelf op onderzoek uitgaat.


Zo, nu heb je meerdere keuzes om ook je passie te gaan volgen… je bent natuurlijk altijd van harte welkom om eerst samen met mij wat verzorgingsproducten te komen maken in mijn Beauty Lab om de smaak te alvast een beetje te pakken te krijgen.

Tot slot nog even dit, formuleren is om te beginnen een hobby die best een flinke investering vraagt afhankelijk hoe complex je de producten wilt maken. Op de lange termijn zijn de producten die je maakt goedkoper, maar zeker niet in het begin.

Nog even een realitycheck! Als je wilt leren formuleren om te gaan verkopen, verdiep je dan eerst eens in de wet- en regelgeving hierover. Je mag namelijk niet zomaar je producten verkopen. Ook hiervoor is een flinke investering en een uitgebreide administratie nodig.

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *