Zero Waste Afwaspasta

Van alle DIY producten gaf het maken van een afwasmiddel dat wel goed werkt me het meeste hoofdpijn. Maar de aanhouder wint! Het geheim? Sodium Cocoyl Isothenate, een ingredient dat je vast wel eens bent tegengekomen op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld shampoobars.

Deze milde oppervlakteactieve stof (op basis van kokosnoot) zorgt voor een elegant zacht (zijdeachtig) gevoel tijdens het gebruik en geeft de huid een verzorgd en zacht gevoel. Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), geeft een dicht, luxueus schuim aan formules. Alles wat we graag in een afwasmiddel terug zien komen dus.

Eerder deze week speelde ik al met SCI voor het maken van een whipped soap basis en hoe meer ik dit ingrediënt gebruik in mijn formules hoe meer ik ervan ga houden. Ik bleef er altijd een beetje van weg omdat het poeder nogal licht is en bij het inademen voor flinke irritatie kan zorgen. Maar met een mond masker en een veiligheidsbril voorkom je dit. Zodra het gemengd is met een vloeistof is dat niet langer aan de orde

De andere ingrediënten zijn oude vertrouwden in het maken van schoonmaakmiddelen, namelijk water, wassoda en azijn. De azijn werkt als een ontkalkingsmiddel en laat je vaat glanzen. De wassoda ontvet en reinigt je potten en pannen. En natuurlijk maken we het af met een essentiële olie. Bij de keuze van je essentiële olie(s), raad ik je aan te kiezen voor diegene met ontvettende en/of antibacteriële eigenschappen, zoals citroen, grapefruit, sinaasappel, eucalyptus of rozemarijn.

 • 129 g (64.8%) SCI
 • 12 g (6%) witte azijn
 • 38 g (19.1%) gedemineraliseerd water
 • 18 g (9.1%) wassoda
 • 2 g (1%) essentiële oliën

Te volgen stappen

 • Weeg de SCI af in een kleine roestvrijstalen kom en maal tot een fijn poeder met behulp van een grinder, koffiemolen of vijzel en stamper. Zorg ervoor dat je hierbij de luchtwegen beschermt.
 • Weeg het water en de azijn af en voeg toe aan de SCI.
 • Zet de kom op de doubleboiler op laag vuur om te smelten.
 • Meng regelmatig, plet de SCI tot een gladde pasta is verkregen. Als het te droog wordt voeg dan een paar druppeltjes water toe.
 • Haal van het vuur en voeg dan de wassoda toe. Meng opnieuw.
 • Voeg de essentiële olie(s) toe en meng.
 • Breng het mengsel over in een glazen pot. Terwijl je de zeep aan de pot toevoegt, druk je deze aan met de achterkant van een lepel.
 • Deze vaste afwaszeep is gemakkelijk in gebruik: wrijf een vochtige spons of je afwas borstel in met de zeep en maak er vervolgens je afwas mee schoon. Het schuimt mooi op en maakt zelfs de vettigste vaat schoon.

Gemaakt onder optimale hygiënische omstandigheden, is deze DIY afwaszeep geïnspireerd door Coop Coco minstens 6 maanden houdbaar.

Voor de echte DIY puristen, heb ik ook nog een recept voor een afwaszeepblok op basis van zeep met citroenzuur liggen die ik nog goed moet testen, maar als ook deze mij goed bevalt zal ik ook deze met jullie delen.

Ik word er zo moe van, van die sociale media bedrijven die zelf geen ‘content’ maken, maar lukraak recepten van anderen delen die aan alle kanten rammelen.

Mijn doel is jullie te inspireren met goede stabiele recepten voor het maken van huidverzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en kruiden recepten voor je gezondheid. Want geloof me er zijn heel veel recepten in omloop die aan alle kanten rammelen door een gebrek aan achtergrondkennis van de huid, de ingrediënten of het formuleringsproces

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *