Algemeen

Hoe staat het met jouw gezondheid?

Het is eigenlijk bizar om te bedenken dat mensen over het algemeen beter weten hoe de conditie van hun auto is, dan de conditie van hun lichaam.

Meten=Weten

Of je nu een 0-lijn wil bepalen om je vooruitgang te meten, of op de hoogte wil zijn van onderliggende aandoeningen voordat ze je leven in de war gooien.

Het is belangrijk dat ieder zijn of haar verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn of haar gezondheid, aan de hand van wetenschapppelijk verantwoord onderzoek, binnen de grenzen van de realiteit…

Inzicht in je gezondheid kan snel met de uitgebreide bloedtest: totaalprofiel XL
dit geeft voor mij ook een mooi beginpunt.

Het totaalprofiel XL is een compleet preventief gezondheidsonderzoek en geeft een uitgebreid beeld van je gezondheid. Dit onderzoek richt zich op gezondheidsaspecten die te maken hebben met preventie zoals vitaminen, mineralen, vetten en afvalstoffen in het lichaam. De uitslag laat zien of je bloedwaarden op deze onderdelen op peil zijn of dat er sprake is van een tekort. Samen met de uitslag ontvangt je persoonlijk en concreet leefstijladvies dat je kan helpen bij het verbeteren van uw bloedwaarden.

Meer over de totaalprofiel XL test

Met het totaalprofiel XL worden verschillende biomarkers onderzocht om een zo compleet mogelijk beeld van je gezondheid te krijgen. Hieronder vind je meer informatie over de onderdelen die in dit onderzoek getest worden.

Vitaminen en mineralen tekort test

Wanneer je preventief bezig bent met je gezondheid spelen vitamines en mineralen een belangrijke rol. Ze zijn onder meer belangrijk voor het immuunsysteem, onze groei en om vermoeidheid te voorkomen. In het bloed kunnen eventuele tekorten in een vroeg stadium worden opgespoord. In dit uitgebreide preventief bloedonderzoek wordt daarom gekeken naar de vitamines D, B6, B12, foliumzuur en ijzer.

Vitamine D hebben we nodig voor sterke en gezonde tanden en botten. Onze huid is met voldoende zonkracht zelf in staat om vitamine D aanmaken, maar de kans is groot dat we door gebrek aan zon in de herfst- en wintermaanden een tekort krijgen.

We hebben vitamine B6 nodig voor de vorming van bloedcellen, een goed werkend centraal zenuwstelsel en immuunsysteem en een optimaal verloop van de stofwisseling. Een langdurig tekort aan vitamine B kan mogelijk bijdragen aan bloedarmoede of een verminderde weerstand.

Vitamine B12 halen we voornamelijk uit dierlijke producten. Het zorgt voor een goede weerstand en goede werking van het zenuwstelsel. Ook speelt vitamine B12 een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot klachten zoals depressiviteit, tintelingen, zware vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de werking van onze zenuwen en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Inname van foliumzuur is ook belangrijk voor zwanger vrouwen; bij een tekort aan foliumzuur heeft het ongeboren kind een verhoogde kans op een hazenlip, open ruggetje, of gespleten verhemelte. Bij een tekort aan foliumzuur kunnen verschillende voedingstoffen mogelijk slechter worden opgenomen wat kan leiden tot gewichtsverlies en vermoeidheid.

We hebben ijzer nodig voor het vormen van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Deze cellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer draagt ook bij aan een goede werking van ons afweersysteem. Om ervoor te zorgen dat deze processen optimaal verlopen is het belangrijk dat er geen ijzertekort ontstaat.

Test het goede en slechte cholesterol

In deze test worden het totaal cholesterol (TC), HDL cholesterol en het LDL cholesterolniveau gemeten. Vooral de verhouding tussen HDL en LDL cholesterol geeft een goed beeld van de gezondheid van je bloedvaten. Het goede soort cholesterol, HDL, zorgt ervoor dat het slechte soort cholesterol, LDL, wordt afgevoerd naar de lever zodat het zich niet kan ophopen aan de wanden van je bloedvaten. LDL cholesterol verhoogt je bloeddruk en  de kans op hart- en vaatziekten. Een hoog HDL niveau is in tegenstelling tot een hoog LDL niveau positief; het helpt het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Ook het triglyceriden niveau wordt gemeten. Triglyceriden is een type vet waarin ons lichaam energie opslaat. Een hoog triglyceriden niveau geeft een verhoogd risico op een hartaanval, het is dus gunstig als dit niveau zo laag mogelijk gehouden wordt door middel van een gezonde leefstijl.

Werking van nieren en lever

Creatinine is een afvalproduct van je spieren. Je nieren zorgen ervoor dat deze stof uit het bloed verwijderd wordt. Een hoog creatinine niveau toont aan dat de nieren beschadigd zijn, ze kunnen de stof niet meer goed uit het bloed halen. Het is mogelijk dat de verhoging van tijdelijke aard is; door bijvoorbeeld een val kunnen de spieren beschadigd zijn waardoor er meer spierafbraak dan gewoonlijk is.

ALAT is een enzym en komt vooral voor in levercellen. Bij beschadiging van levercellen lekken deze enzymen uit de lever en komen ze in het bloed terecht. Als er in het bloed een hoog niveau ALAT wordt gemeten, kan dit duiden op beschadiging van de lever. Ook het enzym Gamma GT geeft informatie over de lever, evenals de galwegen. Het is mogelijk dat het Gamma GT niveau iets verhoogd is door medicijnen en / of alcohol. Als het niveau flink verhoogd is kan dit wijzen op alcoholmisbruik of problemen met de afvoer van galvloeistof, bijvoorbeeld bij galstenen.

Bloedsuiker HbA1c test

Met het resultaat van een HbA1c test krijg je inzicht in het gemiddelde van je bloedsuikerspiegel gedurende één tot drie maanden voor de bloedafname. Een te hoge bloedsuiker kan schade toebrengen aan je organen en hart- en bloedvaten en geeft een groter risico op infecties. In je bloed bindt bloedsuiker aan hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen. De bloedsuiker plakt vast totdat de rode bloedcel na een levensduur van twee tot drie maanden wordt vervangen. De HbA1c-waarde geeft aan hoeveel hemoglobine de afgelopen twee tot drie maanden met bloedsuiker is beplakt. Ook je hs-CRP niveau, wat laaggradige ontstekingen blootlegt, wordt binnen deze test gemeten. In tegenstelling tot acute ontstekingen met duidelijke klachten bestaan er ook milde ontstekingen die niet gepaard gaan een reactie  van pijn of koorts. Deze laaggradige ontstekingen kunnen echter lange tijd blijven sluimeren en zorgen voor schade aan de bloedvaten. Een gevolg hiervan is dat het slechte LDL cholesterol zo makkelijker aan de wanden kan vastkleven. 

Test de werking van je schildklier

Je stofwisseling zorgt ervoor dat de voedingsstoffen en calorieën die je binnenkrijgt omgezet worden in stoffen die je lichaam kan gebruiken. Door de TSH waarde te meten krijg je inzicht in de werking van je schildklier. Als een schildklier goed werkt maakt deze steeds precies genoeg schildklierhormonen (T3 en T4) aan. Het is echter mogelijk dat er iets mis in met de aangifte of de afgifte van de schildklierhormonen, waardoor de stofwisseling niet optimaal verloopt. TSH zit in deze uitgebreide bloedtest.

Testen van het groot bloedbeeld

Bloed bestaat uit rode bloedcellen, verschillende soorten witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof door het lichaam. Het is belangrijk dat het bloed genoeg van deze cellen bevat zodat de cellen van voldoende zuurstof worden voorzien. Als het aantal rode bloedcellen in het bloed te laag is kan dit zorgen voor vermoeidheid, een bleke huid of duizeligheid. Het resultaat van het onderzoek erytrocyten geeft het aantal van deze bloedcellen weer. Met het onderzoek MCV wordt de gemiddelde grootte van de rode bloedcellen weergegeven. Het resultaat van de test hematocriet geeft aan hoeveel bloedvolume er bestaat uit rode bloedcellen. De cellen bevatten het eiwit hemoglobine. Door dit eiwit kunnen zuurstof en kooldioxide binden aan de cellen waardoor het hart zuurstofrijk bloed naar de cellen kan pompen. De cellen hebben zuurstof nodig voor de productie van energie. Bij dit proces komt koolstofdioxide vrij die vervolgens via het bloed wordt afgevoerd.

Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof en kooldioxide in de rode bloedcel kan worden opgenomen. Het resultaat van het onderzoek hematocriet geeft weer hoeveel bloedvolume er bestaat uit rode bloedcellen. Bij een tekort aan hemoglobine kan er te weinig zuurstof naar de cellen vervoerd worden waardoor je snel buiten adem of vermoeid raken. Met het onderzoek MCH wordt hoeveelheid hemoglobine in de rode bloedcellen weergegeven en het MCHC geeft een berekening van het aandeel hemoglobine in de rode bloedcellen. 

Bloedplaatjes (trombocyten) dragen bij aan het stollingsproces van het bloed. Na een verwonding zorgen de bloedplaatjes dat het bloed samenklontert op de plaats waar het bloedvat is beschadigd. Een trombocyten bepaling toont aan of je bloed voldoende bloedplaatjes bevat.

Witte bloedcellen (leukocyten) zijn belangrijk voor een goed werkend afweersysteem. Als het afweersysteem geactiveerd wordt bij bijvoorbeeld een infectie of bacterie zal het aantal witte bloedcellen in het bloed stijgen. Door dit proces kan een stijging een aanwijzing zijn voor gezondheidsproblemen. Meestal is de oorzaak niet ernstig en daalt het aantal na verloop van tijd weer. Bijna alle mensen hebben jaarlijks een aantal keer met een stijging te maken. Er bestaan vijf verschillende typen witte bloedcellen: monocyten, lymfocyten, eosinofiele granulocyten, neutrofiele granulocyten, basofiele granulocyten. Om bij een stijging te achterhalen waar de oorzaak ligt kan worden bekeken welke typen zijn verhoogd.

De test is hier te bestellen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *