Algemeen

Paardenbloem als lentekuur

Net zoals we in de winter nalaten onze huizen een goede schoonmaakbeurt geven, doet ons lichaam dat ook. Tijdens de koude maanden sparen we energie en doen we het van nature rustiger aan; evolutionair gezien raken we in de winter gewoon niet geïnspireerd om echt flink te bewegen. (Trouwens, is een van de geneugten van de winter niet juist de mogelijkheid om op de bank te kruipen met een warme deken, een boek en warme chocolademelk?)

Onze stofwisseling vertraagt ook om energie, voedsel en warmte te sparen, dus de ontgiftingsorganen (de lever en de nieren) worden ook een beetje traag.

Maar dan verschijnt de lente en komen we weer helemaal op dreef. We kunnen niet wachten om onze leefruimte te ontdoen van stof, rommel en vuil. Die drang om schoon te maken is eigenlijk een manifestatie van wat er in ons lichaam gebeurt; onze door de winter verstopte systemen willen ook een beetje verlucht worden.

Paardenbloem ondersteunt het lichaam bij het ontdoen van opgeslagen metabolisch afval, gifstoffen en overtollig vet.

Paardenbloem is bijna een kruidenapotheek op zich: als een krachtig lever- en niertonicum werkt het vochtafdrijvend, zodat afvalstoffen snel uit het lichaam worden verwijderd. Als bitter kruid stimuleert het de spijsvertering, waardoor je de voedingsstoffen uit je voedsel efficiënter opneemt en er minder metabolisch afval ontstaat. Dit betekent dat de lever zich kan richten op de echt belangrijke taken, zoals het lichaam ontdoen van overtollige vetreserves.. En net als alle vroege lentegroenten zitten paardenbloembladeren boordevol vitaminen en sporenmineralen – iets waar het lichaam in de winter traditioneel een tekort aan heeft.

Paardenbloem is een supersterk tonicum voor de lever, nieren, galblaas, alvleesklier, milt, maag en spijsverteringsstelsel. Het helpt ook ontstekingen te verminderen die verband houden met hepatitis en cirrose. Verder is paardenbloem zeer rijk aan vitamine A en C, bètacaroteen, kalium, ijzer en koper. Met andere woorden, paardenbloem is een belangrijke nutritionele jump-start voor je lichaam na een winter van zware maaltijden,

Thee of Koffie

Het meest veelzijdige deel van de paardenbloem is ongetwijfeld de wortel. Hij wordt gebruikt in bieren en siropen, vaak naast die van klis, en als hij droog geroosterd en gemalen wordt, biedt hij een verrassend smakelijk alternatief voor koffie. Dit drankje mag dan cafeïnevrij zijn, maar het kan je ‘s nachts toch wakker maken omdat paardenbloem vaak een vochtafdrijvend effect heeft.

Hier is hoe je gemakkelijk zelfgemaakte paardenbloemkoffie maakt.

Verzamel de wortels; je zult diep moeten graven om de hele wortel eruit te halen. Was de wortels schoon van modder en gruis en snijd de bladeren weg. Je kunt alle jonge, verse blaadjes nog gebruiken in salades. Rooster je wortels 45 minuten op 100°C tot ze donkerbruin en uitgedroogd zijn, maar niet verbrand. Laat ze afkoelen. Breek de wortels met je vingers en maal ze tot poeder met een vijzel of koffiemolen.

Gebruik in een cafetière of met filterpapier zoals je gewone koffie zou gebruiken. Drink zwart of voeg naar smaak een beetje melk toe.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *