Algemeen

Kom eens vaker in beweging voor je voeding

Soms wou ik dat ik jaren eerder had ontdekt hoe leuk het is om buitenlucht, beweging en gezonde voeding met elkaar te combineren. Weer letterlijk in beweging komen om je voedsel te vergaren, zoals onze voorouders dit ook deden, maar dan aangepast aan onze moderne tijd. En daarvoor hoef je echt niet zelf een moestuin te hebben. Er is om je heen meer te krijgen dan je denkt.

Controle hebben over je voedingskeuzes is essentieel om je gewicht gezond te houden en ontstekingen op afstand te houden. Maar minstens een derde van de vrouwen verklaart dat gebrek aan wilskracht hun grootste obstakel is om de beste gezondheidskeuzes te maken, en meer dan de helft zegt dat ze zich minder moe zouden moeten voelen om hun wilskracht te verbeteren. En daarin zit echt een kern van waarheid, is wetenschappelijk bewezen.


SOS (survival overload syndroom) saboteert wilskracht.
Na verloop van tijd zet teveel cortisol de neurale circuits in je frontale cortex, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor wat executieve functies of het nemen van goede beslissingen wordt genoemd, opnieuw op. Als dit gebeurt, gaat je wilskracht het raam uit, en daarmee ook de controle over je voedselkeuzes, vaak samen met je goede voornemens om aan lichaamsbeweging te doen, minder suiker te eten, en “maar ééntje” te nemen van wat dan ook. Geen wonder dat gewoon tegen jezelf zeggen dat je minder moet eten en meer moet bewegen, meestal niet werkt. Dit is dan ook de reden waarom zoveel diëten mislukken. Je zal ook aan je stressniveau en geestelijke gezondheid moeten denken in het totaal plaatje.

Onze grootste vriend is comfort en onze grootste vijand stress, of ligt het toch wat genuanceerder? We hebben namelijk een beetje van beide nodig om ons goed te voelen.

Ik woon zelf in het Groene Hart van Zuid-Holland, in Zoetermeer en het barst hier werkelijk van directe verkoop van boer aan consument en dat is alleen maar stijgende. Ook zijn er overal wel voedselbossen, buurttuinen en herenboeren in de regio waarbij je zelf je voeding kan oogsten, en tegelijk lekker actief en sociaal bezig zijn met als bonus gezonde onbespoten groente en fruit op je bord! Maar ook in het wild kan je door middel van wildplukken een lekker maaltje bijeen scharrelen. Een bloemetje voor op tafel, ook die pluk ik zelf uit de Pluktuin. Meel voor brood haal ik rechtstreeks bij de molen waar het wordt gemalen. In de loop der tijd werd mijn adressenbestand steeds uitgebreider en heb ik mijn adresjes gevonden voor groente, fruit, kruiden, zuivel, vlees en granen. Alles wat je nodig hebt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en precies de juiste dosis van buitenlucht, beweging en ontspanning.

Op de fiets voor je eten = op een leuke manier in beweging blijven

Je begrijpt het al, het is voor mij een manier van leven geworden om zo min mogelijk in de supermarkt te hoeven kopen en zo veel mogelijk bij de boer. Een groot voordeel is hierbij ook dat je meer seizoens producten tot je neemt, precies zoals de natuur dit voor ons lichaam heeft ontworpen. En het fietsen of wandelen voor je eten zet je ook nog eens op een leuke manier in beweging! Maak er een wekelijks uitje van en ga eens wat vaker samen op pad voor je eten, voor kinderen is het een geweldige manier om te leren waar de maaltijd op hun bord vandaan komt.

Eenmaal thuis gekomen is het een genot om al die verse producten te verwerken… De maaltijden voor de hele week worden rondom de oogst verzonnen, we eten wat er volop beschikbaar is (en dus lekker voordelig). En de rest van de boodschappen (non-food) laat ik thuis bezorgen, die tijd besteed ik namelijk veel liever in de keuken.

Wij bepalen samen het toekomstig beleid voor het milieu en onze voeding.

Misschien sta je er niet direct bij stil, maar jouw keuzes doen ertoe! Door direct te kiezen voor boeren die ook nog eens regeneratief werken, maken we duurzame keuzes voor de toekomst en geven we een duidelijk signaal af. Hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn als ieder dorp en elke stad een voedselbos heeft met eetbare en andere nuttige planten? Zo ver zijn we nog niet, maar Nederland is een eind op weg. De laatste jaren zijn een hoop bossen aangelegd die ook een functie hebben voor de mens. Ga ook daar eens op bezoek en krijg weer een band met je voeding en de natuur. Op die manier ontstaat een mooie samenwerking tussen de natuur en de mens.

Ik wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om zelfgemaakt, lokaal, vers en gezond voedsel te eten.

Als leefstijl- en voedingscoach i.o. kan ik jou een handje helpen bij het opzetten van een betaalbaar, gezond en actief weekplan met een plan dat precies bij jou past. Ik voorzie je van de allerleukste betaalbare adressen om je verse producten te scoren. En ik help je d.m.v. coaching met het omkeren van je mindset. Samen pakken we je saboterende gedachten en gedrag aan, zonder oordeel.

Ik weet uit ervaring hoe overweldigend het kan zijn als je dingen anders aan wilt pakken, wat zijn betrouwbare bronnen, wat is nu wel of niet gezond qua dieet, hoe en waar begin je? Het wiel helemaal opnieuw uitvinden kost veel tijd, maak gebruik van de kennis en het netwerk dat ik heb opgebouwd. Een goede start is het halve werk en zorgt ervoor dat je ook werkelijk gezonder kunt gaan leven.

Geen dieet maar een way of life!

Het kan namelijk allemaal ineen! Gezond eten, lekker bewegen, een geest in balans en goed slapen… Daarmee help ik je dus graag op weg.

Tipping Point

Het omslagpunt (tipping point) is het magische moment waarop een idee, trend of sociaal gedrag een drempel overschrijdt, omslaat en zich als een lopend vuurtje verspreidt. Net zoals één zieke een epidemie kan veroorzaken, kan ook een klein maar precies gericht duwtje in de rug een gezondere leefstijl, een enorm verschil maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *