Algemeen

Spice up your life

Smakelijk eten begint met begrijpen hoe kruiden en specerijen je smaakpapillen in feeststemming brengen, op die manier wordt gezond eten een feestje en koken een zintuiglijke beleving.

Specerijen worden al eeuwenlang gewaardeerd, zowel in religieuze ceremonies en de geneeskunde als in de keuken. Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in het verbinden van de wereld met de kruiden- en specerijen handel. De wetenschap heeft ons geleerd dat deze eens zo mystieke plantendelen in feite de vaten zijn van chemische stoffen die bekend staan als smaak- (of aroma-)verbindingen, die worden aangemaakt om planten te helpen overleven en zich voort te planten, en rollen vervullen als het afweren van dieren of het beschermen tegen bacteriƫn.

Door een gelukkig toeval hebben veel van deze verbindingen een aroma dat zeer aangenaam is voor de mens. In de meeste gevallen werken specerijen goed samen omdat ze een of meer smaakstoffen gemeen hebben. Complexiteit neemt toe ” met elke extra specerij, en zo ook het plezier – onderzoek toont aan dat hoe groter het scala aan smaken en mondsensaties in een gerecht, hoe lekkerder het zal zijn.

Specerijen zijn plantendelen die voller van smaak zijn dan de meeste andere ingrediƫnten die in de keuken worden gebruikt. Kruiden zijn altijd afkomstig van bladgedeelten, terwijl specerijen meestal afkomstig zijn van zaden, vruchten, wortels, stengels, bloemen of schors, en meestal gedroogd.

Een echte aanrader is dit boek! Geschiedenis, wetenschap en recepten boek ineen. Boordevol wereldblends die je zelf kunt mengen en tips hoe je de specerijen optimaal hun aroma laat afgeven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *