Wel of niet biologisch

Vind jij het ook weleens verwarrend al die labeltjes en marketing kreten? Wat is nu waar en wat is verleiding of misleiding.

Er is in mijn ogen meer dan enkel het ‘biologisch label’ om te bekijken. Voor mijn vlees kies ik bijvoorbeeld nog liever voor de korte keten tussen consument en producent: ik ga mijn vlees rechtstreeks bij de boer halen. Een boer die ik ondertussen door dik en dun ken. Zijn koeien grazen in weidegebied, hebben hierdoor goed voedsel en een schitterende uitloop. 

Toch heeft hij geen bio label om op zijn vlees te kleven. De reden? Indien zijn beesten ziek zijn geeft hij ze antibiotica. Ook al doet hij dit enkel als zijn beesten ziek zijn en niet (zoals vele anderen) preventief: toch mag hij hierdoor het bio label niet hanteren. Maar met deze tussenoplossing weet ik wel waar mijn vlees vandaan komt en weet ik dat het eerlijk is. 

Zelf ken ik vele voorstanders waarvoor alles bio moet zijn. Op zich een mooi voornemen, maar helaas wel een onmogelijke. Onderzoek wees uit dat als we allemaal morgen overschakelen op bijvoorbeeld enkel bio kippen, hebben we meer dan 1 provincie aan oppervlakte nodig om nederland van bio kippen te voorzien. Het onderzoek kwam tot de conclusie dat de bio regels moesten versoepelen of dat er een tussen oplossing moet komen. Stoppen met bio kopen dan maar?

Nee, zeker niet. Door eerst op de contra’s in te zoomen hoop ik vooral duidelijk te maken dat we niet lukraak enkel moeten afstevenen op enkel met bio label.

Er zijn voldoende andere alternatieven waar misschien niet het labeltje bio opstaat, maar die evenzeer een goed alternatief zijn. Bovendien is het ook belangrijk dat je het persoonlijk ook betaalbaar houdt voor jezelf. Maar als je de supermarkt binnenstapt probeer ik het karretje wel zo bio mogelijk te vullen. In de supermarkt heb je immers vaak weinig keuze en achtergrondinformatie. Heel af en toe vind je er wel een afdeling met lokale producten. In dat geval: wees creatief: trek je stoute schoenen aan en ga die lokale boer of teler eens een bezoekje brengen! Boeren en telers die niets te verbergen hebben laten je namelijk graag zien hoe ze telen of met hun veestapel omgaan. En het is mooi om het eens te zien!

Heb je er dan een goed gevoel bij? laat je dan niet leiden door het ontbreken van het bio labeltje. Vergeet niet dat er voor de boer een enorme extra kostenpost aan kleeft om dit labeltje te mogen voeren. En dat ook die kosten van zijn schamele winstmarge af gaan.

Met verse groenten en fruit ben je alvast zeker dat je gezonder eten zal binnenkrijgen dan met voorbewerkte voeding. Onderzoek wijst uit dat biologische groenten daar bovenop meer vitaminen, meer mineralen, gezondere vezels enz. bevatten, maar dat moet financieel dan ook haalbaar voor je zijn.

Laten we vooral nuchter blijven nadenken, en bewustere keuzes blijven maken! Weet waar je eten vandaan komt, en als je het niet weet: laat dan een label je als leidraad de meest gezonde keuze maken! 

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *