Pluk je gezondheid

Door de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering zijn we ons meer bewust geworden van waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. We zijn op de hoogte van de ongewenste effecten van grootschalige industriële landbouw en de negatieve invloed die de mens op het milieu heeft gehad. Duurzaamheid en groene kwesties staan bij veel mensen op de voorgrond en er is een algemeen verlangen om gezonder te leven en tegelijk onze impact op de planeet te verkleinen. We hebben geleerd dat het beter is om seizoensgroenten te eten die plaatselijk zijn geteeld, dan groenten die duizenden kilometers over de wereld zijn gevlogen om onze winkels en markten te bereiken. 

Als gevolg daarvan “verbouwen” meer en meer van ons onze eigen groenten. En kruiden! Een groot voordeel hiervan is dat we gewassen kunnen oogsten enkele minuten voordat we ze eten of koken – en dat we de betekenis van het woord “vers” volledig begrijpen: Groenten bederven zeer snel nadat ze zijn geplukt, omdat de natuurlijke suikers beginnen te veranderen in zetmeel; en tegen de tijd dat commercieel geteelde groenten de winkels bereiken, is de smaak al sterk verminderd. 

Daarom zijn diepgevroren erwten (die onmiddellijk na de oogst worden ingevroren) beter van smaak dan zogenaamde verse erwten, die pas een dag of twee later in de winkel terechtkomen. Geloof me niet zomaar op mijn woord. Als je begint met het verbouwen van je eigen groenten, doe dan eens een klein experiment. Pluk en eet een blad sla of een wortel of wat je ook kweekt, en eet vervolgens een in de winkel gekochte versie, dan heb je je bewijs – er is geen vergelijking.

Residuen van bestrijdingsmiddelen, die nog steeds worden aangetroffen in commercieel geteelde groenten, kunnen schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, dus als je er zeker van wilt zijn dat je producten vrij zijn van bestrijdingsmiddelen, moet je ze zelf leren verbouwen en dat kan gewoon in emmers, potten of andere containers.

In de winkel gekochte biologische groenten zijn ook nog eens relatief duur – nog een goede reden dus om je eigen groenten te leren kweken. En dan hebben we het nog niet eens over de geneeskracht van de natuur gehad. Laat je voeding je medicijn zijn.

Feed the soil not the plant

Naast gezonde groenten op je bord die vol nutriënten zitten is er nog een belangrijke les te leren. De kwaliteit van de aarde waarin de groenten groeien is van belang voor de kwaliteit van de groente. Die aarde zit vol micro-organismen die voeding nodig hebben om de aarde zo voedingsrijk mogelijk te maken. Ook in ons lichaam hebben we een microbioom waarop de hele kwaliteit van ons leven rust. Een goede gezondheid begint met het voeden en beschermen van het microbioom in onze darmen en op onze huid. Als er iets mis is, moeten we minder kijken naar de plant zelf en veel meer naar de bodem en de omgeving waardoor de plant ziek werd.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *