Wil jij afvallen? Let dan extra goed op je ademhaling

Heb jij je weleens afgevraagd waar dat vet heengaat als je probeert af te vallen? Ik wel, en het verbaasde me bij het onderzoeken ervan te lezen dat je longen de voornaamste speler zijn hierbij. Het wordt dus niet omgezet in energie of spieren zoals je weleens leest, maar in CO2 ofwel kooldioxide.

Koolstofdioxide is een eindproduct van het natuurlijke afbraakproces van de vetten en koolhydraten die we eten. CO2 wordt vanuit de weefsels en cellen via bloedvaten teruggevoerd naar de longen, en het teveel wordt uitgeademd.

Ergens voelde ik al dat adem werk enorm belangrijk is, niet alleen voor mijzelf met COPD maar ook bij het werken met een cliënt. Volgens onderzoekers van de Universiteit van New South Wales in Australië wordt, wanneer gewicht wordt verloren, het grootste deel daarvan uitgeademd in de vorm van kooldioxide. Ik was al eerder bezig met yoga en ook met het boek The Oxygen Advantage waardoor ik mijn verminderde longcapaciteit beter leer benutten tijdens het sporten, maar dit werpt helemaal een nieuw licht op sporten en afvallen in het algemeen.

De manier waarop je ademt; door je neus of door je mond, lijkt dus invloed te hebben op het vermogen van je lichaam om vet te verbranden en kan zelfs invloed hebben op het hongergevoel en het verlangen naar voedsel. We hebben zuurstof nodig om het lichaam te helpen vet te verbranden, de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te versterken.

Onderzoek toont dus aan dat de longen het belangrijkste orgaan zijn bij afvallen dat bijna 70% van het vet verwerkt, en dat gebeurt door ademhaling! Dit is de reden waarom topatleten en ervaren trainers verschillende soorten ademwerk en ademhalingstechnieken gebruiken tijdens de training.

Ademwerk helpt niet alleen vet te verbranden, maar verhoogt ook de prestaties, mentale helderheid, energie en het helpt ontgiften!
Wil jij afvallen, werk dan aan je ademhaling!

Maar helaas betekent dit niet dat alleen maar diep ademhalen ons zal helpen gewicht te verliezen – we moeten nog steeds de oefening doen om de koolstof vrij te maken en het vet af te breken.

Ik zet in mijn anamnese een zinnetje erbij; haal je meestal adem door je neus of door je mond.

Hoe wordt vet opgeslagen?

Je lichaam staat vet op twee manieren op:

  • Direct onder de huid
  • Dieper in het lichaam

Direct onder de huid

Veel overtollig vet wordt onderhuids opgeslagen. Meestal is dat direct onder de huid van de heupen, billen, dijbenen en de buik. Dit is het vet dat je ziet.

Dieper in het lichaam

Vet wordt niet alleen onderhuids opgeslagen, maar ook dieper in het lichaam. Rond het hart, de maag, de lever en de longen. Dit vet wordt visceraal vet genoemd. Je ziet en voelt het niet, maar het is erg ongezond. Vooral als je er te veel van hebt.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *