There’s no place like home

Onze hersenen zijn niet ontworpen om om te gaan met de overvloed aan prikkels die onze hyperverbonden wereld met zich meebrengt, en ons lichaam is niet ontworpen om om te gaan met de stress van een steeds veeleisender, hectischer tempo.

We willen allemaal dat onze huizen gezellige en comfortabele ruimtes zijn waar we al die uitdagingen van de buitenwereld achter ons kunnen laten en waar we contact kunnen maken met onszelf en ons gezin.

Maar al te vaak zorgen rommel en wanorde in je huis alleen maar voor meer stress. 

Door je kijk op je huis te herzien en te kijken hoe het werkt voor jou en je geliefden, verander je hoe je er over denkt en hoe je ermee omgaat. Zelfs als je moe bent, zelfs als je niet weet waar je moet beginnen, zelfs als je je schaamt om de deur te openen om een vriend of buur te verwelkomen. 

Systemen vinden die werken en deze koppelen aan rituelen en meer betekenis is wat voor mij heeft gewerkt. Het gaat erom de tijd te nemen om te vertragen en te genieten van zelfs de grote en kleine details. Een ritueel koppelen aan een systeem helpt ons niet alleen herinneren om het te doen, maar brengt ook een beetje meer geluk.

Schoonmaken werd voor mij een vast onderdeel van mijn wekelijkse workout schema, de schoonmaakmiddelen die ik gebruik leerde ik zelf maken van zalig geurende natuurlijke ingrediënten. Geloof me als je in de ochtend je armen traint door het kneden van deeg voor je versgebakken zuurdesembrood en je weet dat je aanrecht niet alleen kraakhelder is, maar ook nog eens vrij van chemicaliën… dat doet iets met je.

Volwassenen moeten 150 minuten per week gematigd intensief bewegen. Wie zich aan dat advies houdt, leeft langer in goede gezondheid, aldus de WHO.

Maar wat is gematigd intensief bewegen? 

Hoeveel moet je werkelijk doen om jezelf fit en gezond te voelen .Voor sportschoolschuwe types heb ik een geruststellend antwoord. Huishoudelijke taken verrichten bijvoorbeeld, zoals de vloer boenen, de keuken ontvetten, de ramen wassen, de badkamer schoonmaken of onkruid wieden. Een lekker muziekje erbij en geniet van je work-out!

Een ritueel verbinden aan een systeem helpt ons niet alleen herinneren om het te doen, maar brengt er ook een beetje extra geluk in. Is het leuk om een badkamer schoon te maken? Waarschijnlijk niet, maar als je producten gebruikt waar je van houdt, zoals een badkamer reiniger met aangename geuren waar je geen hoofdpijn of astma aanval van krijgt.

En als je dan ook nog een systeem hebt om het regelmatig, goed en snel gedaan te krijgen, word je beloond met een schone badkamer EN een gezond lijf. En je bent ook nog eens hartstikke goed bezig voor het milieu, wat je gezondheid nog eens extra ten goede komt op de langere termijn.

Is het leuk om de lakens van je bed iedere week op een vaste dag te verschonen? Niet echt, maar als je dat schone laken op je huid voelt en de zelfgemaakte linnen-spray op je kussens ruikt als je er eindelijk in ligt na een lange dag, waardeer je de moeite die je hebt gedaan.

En als extra bonus hou je door het gebruiken van het Clean Mama systeem tijd over EN is je huis altijd fris ruikend, stress-vrij en visiteklaar.

Het opzetten van systemen gaat over meer dan productiviteit. Het gaat over ruimte maken – zowel fysiek als mentaal – voor de dingen die je echt leuk vindt om te doen.

Rituelen zijn de taken die je naar een plek van kalme concentratie kunnen brengen, bijna kortstondige Zen, als je ze uitvoert met de juiste hulpmiddelen en de juiste mind-set. Tenslotte kunnen zelfs onze leukste taken stressvol aanvoelen als we gehaast zijn, geen goede werkruimte hebben, of geen positieve gemoedstoestand kunnen bereiken.

En met een glimlach bedenk ik dat grootmoeder’s advies over rust, regelmaat en reinheid zo gek nog niet was…

Uiteindelijk is het mijn doel om je te helpen echt plezier te vinden in wat je leuk vindt en moeiteloosheid in wat je niet leuk vindt. Het gaat over het bouwen van het soort onzichtbare fundering dat het gewicht en de stress van het dagelijks leven kan dragen, zodat jij je kan focussen op wat werkelijk belangrijk is, de gezondheid en het geluk van jezelf en je dierbaren.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *