Een goede nachtrust is van vitaal belang

Als je gezonde veranderingen wilt doorvoeren, betere beslissingen wilt nemen of meer zelfbeheersing wilt, moet een goede nachtrust echt een van je grootste prioriteiten zijn. Niet alleen kan het je wilskracht versterken, maar het kan je ook helpen om die veranderingen vol te houden. Slaap is je fundering, zonder goede slaap kan je lichaam namelijk niet voldoende herstellen.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Elke nacht, terwijl je slaapt, ondergaan je hersenen en lichaam een complex proces, waarbij ze de verschillende stadia doorlopen die samen de slaapcyclus vormen.

Er zijn vier stadia van slaap. Eén daarvan heet Rapid Eye Movement, of REM, en dat is wanneer we onze meest levendige dromen hebben. REM krijgt meestal alle aandacht als we het over slaap hebben. De hersenen zijn actief, maar het lichaam is zo goed als verlamd.

De andere drie stadia worden niet-REM genoemd. Onze hersenen zijn relatief inactief en ons lichaam is behoorlijk beweeglijk. Het is verdeeld in de drie stadia – N1, N2 en N3 – afhankelijk van hoe diep de slaap is, en hoe moeilijk het is om iemand wakker te maken tijdens de slaap.

N1 is eigenlijk ontspannen waakzaamheid, net overgaand in slaap. Het is ongeveer 5% van de nacht. Dan ga je naar N2, dat is de lichte slaap die het grootste deel van onze slaap uitmaakt. Dat is 40 tot 50% van de nacht. Tijdens die fase, krijg je rust en herstel. N3 is de diepe slaap, die helpt bij celherstel, verjonging, het coderen van je langetermijngeheugen en het verwijderen van afvalstoffen uit je hersenen. Dat is 2 tot 30% van je slaap. Dus als je niet de diepe slaap krijgt die je nodig hebt, codeer je niet de herinneringen van wat je overdag hebt geleerd.

Diepe slaap is essentieel voor een gezonde slaap van hoge kwaliteit, maar alle fases zijn belangrijk. REM is goed voor 20 tot 25% van de slaap, en je krijgt langere periodes van REM naarmate de nacht vordert. Daarom zit je vaak midden in een droom als je wekker afgaat. Als je acht uur slaapt, is dat 90 minuten tot twee uur. Dat is belangrijk, want dromen helpt bij het leren, het oplossen van problemen en het consolideren van het geheugen.

Niet-REM is ongeveer 75 tot 80%. Elke keer als je slaapt, ga je door deze stadia, van REM tot niet-REM, en dat is de slaapcyclus. Ze zijn niet allemaal even lang gedurende de nacht, maar er is een voorspelbare progressie. Elke cyclus duurt meestal tussen de 90 en 120 minuten, en als je acht uur slaapt, krijg je meestal ongeveer vijf volledige cycli.

Je kan goed eten en regelmatig sporten en toch in slechte gezondheid verkeren als je niet voldoende en rustgevende slaap krijgt. Bovendien kan slechts één nacht van slechte slaap of slaaptekort onmiddellijke negatieve gevolgen hebben voor iemands cognitieve vermogen en beoordelingsvermogen, motoriek en reflexen, stemming en geestelijke gezondheid. Slaap is daarom altijd mijn eerste prioriteit.

Magnolia (schors) en passiebloem zijn twee van de meest effectieve kruiden om de slaap te bevorderen, zozeer zelfs dat het niet aan te raden is het overdag of tijdens het besturen van een voertuig in te nemen. Praktijk leert dat het werkt door de geest te ontspannen en slaperigheid en diepe REM-slaap op te wekken. Een ander voordeel is dat het bij orale inname kan helpen het cortisolgehalte in het lichaam, het stresshormoon, te verlagen.

Voldoende slaap van goede kwaliteit is dus essentieel voor de lichamelijke gezondheid en het geestelijk welzijn, en ook voor een goede werking van het immuunsysteem om gezond en wel te blijven tijdens de COVID 19 Crisis.

Maak het dus een prioriteit in je leven! Besteed deze week eens wat extra liefdevolle aandacht aan je slaapkamer, want je brengt er een groot en belangrijk deel van je leven in door.

Begin eens met je beddengoed, kan je dit vervangen voor natuurlijke materialen zoals linnen? En je wasmiddel? Kan dit ook natuurlijker?

Zelf ben ik groot fan van Seepje, die maakt natuurlijke was- en reinigingsproducten op basis van de Sapindus mukorossi vrucht uit de Himalaya. Zodra de schil van deze vrucht water ziet, maakt ‘ie een natuurlijke vorm van zeep aan. Zo zorgen we samen voor een schonere én mooiere wereld!

Wat een plaatje, hè? De fles is niet alleen beeldschoon, maar ook nog eens gemaakt van 97% ingeleverd plastic afval, en de geuren zijn 100% natuurlijk!

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *