Algemeen

LeefstijlCoach met ADDitude

Elke dag worden we overspoeld met miljoenen beslissingen – van hoe vaak we de sluimerknop indrukken tot hoe we een conflict op het werk aanpakken. Zelfs iets simpels als melk halen in de winkel is veranderd in een complex proces met tientallen opties waar er vroeger maar één was.

Het is te veel. Onze hersenen zijn niet ontworpen om om te gaan met de overvloed aan prikkels die onze hyperverbonden wereld met zich meebrengt, en ons lichaam is niet ontworpen om om te gaan met de stress van een steeds veeleisender, hectischer tempo.

Voorheen lukte het me nog prima om me met mijn chaosbrein te focussen door mijn enorme wilskracht. Toen ik twee jaar terug ziek werd van mijn schildklier en in een diep donker gat terecht kwam, waardoor mijn wilskracht even helemaal verdwenen was, werden zelfs de kleine dingetjes teveel voor me.

Wat me ook parten speelde was dat ik ineens moeite had om mijn dag in te delen omdat er ineens helemaal geen kaders meer waren en teveel vrije tijd. Ik was mijn baan kwijt, at slecht, sliep slecht en was overweldigd door keuzes wat ik ineens allemaal kon doen op een dag, maar de energie niet meer voor had. Ik was mijn hele dagritme en tijdsbestek kwijt en moest alles weer helemaal opnieuw opbouwen met kleine stapjes.

Paralyzed by choice you end up doing nothing

Vooral in de hersenen van mensen met ADD is vaak een tekort aan dopamine en noradrenaline waarneembaar. Schildkliersymptomen en ADD lijken sterk op elkaar, vandaar dat ik de term ADDitude gebruik. Het lichaam en de hersenen zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden, en de belangrijkste factor hierin is onze spijsvertering. We hebben letterlijk meer brainfood nodig!

Gelukkig had ik in de loop van mijn leven zelf al een aantal hulpmethoden gevonden om de chaos te managen zoals Tiny Habits, Clean Mama en de Cozi app zodat ik mezelf weer terug kon coachen en weer orde in de chaos kon brengen. Maar ik wil meer dan chaos managen, ik wil vanuit de kern gezond zijn, op celniveau dus. En de sleutel daarvan zit in onze voeding. Tools kunnen je zeker helpen om de symptomen onder controle te houden, maar het is natuurlijk veel beter om de oorzaak aan te pakken.

En vandaag realiseerde ik me dat het managen van een chaos echt een holistische aanpak vereist. Meerdere strategieën, die elkaar wederzijds ondersteunen en onbewust was ik daar altijd zelf al naar op zoek gegaan. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *