Een stralende huid met vitamine C

Vitamine C is niet alleen belangrijk in onze voeding, het is ook van vitaal belang voor onze huid! Daar kan ik als voormalig schoonheidsspecialiste ook over meepraten. Vitamine C, een zeer nuttige antioxidant, egaliseert en verheldert je teint. Daarom heb ik besloten om het te gebruiken voor C-Glow, de DIY gezichtscrème die zelfs de meest doffe huid verandert in een stralende huid.

Hoewel vitamine C het hoofdingrediënt is in dit recept voor gezichtscrème, spelen een heleboel andere ingrediënten een cruciale ondersteunende rol. Duindoornolie, met zijn mooie oranje tint, verheldert je teint en oranjebloesemwater helpt dat nog meer te versterken. Dat geldt ook voor de essentiële olie van roosgeranium, die ook als toner fungeert. Vlierbessen worden al duizenden jaren gebruikt vanwege de effectieve ondersteuning op het immuunsysteem in het Oude Egypte. Maar ook Hippocrates, Vader van de Geneeskunde, gebruikte de vlierbessen ook al in vele recepten. Tegenwoordig zijn de vlierbessen een bijna vergeten, maar zo effectief middel die onze grootmoeders altijd in huis hadden. Mijn vlierbessen extract maakte ik natuurlijk zelf. BTMS-50 is een kationische (positief geladen) en milde emulgator. Deels van plantaardige stoffen en deels van synthetische stoffen gemaakt. Ik heb hiervoor gekozen om het zijdezachte gevoel op je huid. Wil je volledig natuurlijk, kies dan een emulgator zoals lecitine. En als klap op de vuurpijl heb ik er revitaliserende vitamine E aan toegevoegd. Al deze ingrediënten samen vormen HET perfecte recept voor een stralende huid.

Het zelf leren maken van je verzorgingsproducten is niet alleen eenvoudig en superleuk om te doen, het geeft je ook controle op wat er in gaat en wat je dus op je huid smeert.

Maak je klaar om te stralen met je nieuwe favoriete zelfgemaakte gezichtscrème.

Waterfase

34 g (68%) oranjebloesemwater (neroli hydrosol)

Oliefase

2,5 g (5%) BTMS-50 (of andere emulgator)

0,8 g (1,5%) duindoornolie

10,5 g (21%) jojobaolie (of boabab) olie

Afkoelfase

0,7 g (1,5%) vitamine C (ascorbinezuur)

0,5 g (1%) vlierbesextract

0,5 g (1%) vitamine E

0,5 g (1%) essentiële olie van roosgeranium of neroli

Te volgen stappen

Prepareer en desinfecteer altijd je apparatuur en werkruimte.

Weeg het oranjebloesem water af in een kleine kom. Verwarm het au-bain-Marie tot het 70-80°C bereikt. 

Weeg de duindoornolie, jojobaolie en BTMS-50 af in de tweede kom. Verwarm het au-bain-marie tot de emulgator gesmolten is en het mengsel 70-80°C heeft bereikt. 

Weeg de vitamine C af in een schaaltje. Zet nog even apart. 

Weeg de etherische olie, het vlierbessenextract en de vitamine E af in een tweede schaaltje. Zet opzij tot stap 9. 

Wanneer de water fase en de oliefase beide een temperatuur van 70-80°C hebben bereikt, haal je beide van het vuur en giet je langzaam al roerend de oliefase bij de waterfase. Meng met de mini-mixer (melkopschuimer) tot een homogene emulsie.

Plaats de kom vervolgens in een koud waterbad. Blijf mengen met de mixer tot de temperatuur is afgekoeld tot ongeveer 45°C. 

Voeg dan de vitamine C toe. Meng goed met de kleine spatel.

Voeg vervolgens de vitamine E, het vlierbessenextract en de etherische olie toe, en meng opnieuw met de kleine spatel.

Breng de crème over in het glazen potje. Je gezonde glow crème is nu klaar! Bewaar je crème in de koelkast en neem steeds een beetje met een schoon spateltje eruit, dan gaat het ca. een maand mee. Wil je een langere houdbaarheid, voeg er dan altijd een conserveringsmiddel aan toe.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *