Algemeen

Dieet of gewoon gezonder en gevarieerder leren eten

Ik weet dat niet iedereen even gezond leeft, maar ik weet ook dat niemand echt bewust ongezond wil leven.

Nu ben ik toch redelijk thuis in voeding, toch zie ook ik af en toe door de bomen het bos niet meer.

De ene tegenstrijdige boodschap na de ander vliegt op dagelijkse basis om de oren. Veel van die boodschappen hebben een hoog “wij van wc-eend adviseren wc-eend” gehalte. Om de generatiekloof even te overbruggen, dit is een reclamespotje uit de vorige eeuw waarin de eigen producten worden aangeprezen op basis van eigen onderzoek.

Er zit aan de meeste dieet trends wel een verkoop of ander belang verbonden (producten, boeken, cursussen enz). Logisch dat iemand die zich net in gezonde voeding aan het verdiepen is, soms de weg helemaal kwijt kan raken en eerder gedemotiveerd dan gemotiveerd hierdoor raakt.

Het beste advies dat ik kan geven, is neem de tijd, zet kleinere haalbare stappen richting gezondere en gevarieerde voeding en blijf vooral zelf ook goed nadenken en onderzoeken. Het Voedingscentrum bijvoorbeeld baseert haar adviezen (over onder andere vlees en vet) op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Deze richtlijnen zijn sterk verouderd en niet gebaseerd op wat artsen en wetenschappers in de jaren daarna allemaal hebben ontdekt. Toch is dat ten opzichte van een heel ongezonde leefstijl nog altijd een verbetering.

Zoek daarom zelf ook eens naar recente onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken op betrouwbare sites als Pubmed.

Gebruik vooral ook je gezond verstand, een biologische appel is gezonder dan appelmoes, maar is die biologische appel te duur dan is een goedkope supermarkt appel nog altijd gezonder dan appelmoes of appelsap.

Het beste dieet past bij je budget en is vooral een keuzegedrag dat je ook zonder al te veel moeite kunt volhouden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *