Wat staat jou in de weg?

Een groot onderdeel van mijn werk als LeefstijlCoach is blokkades identificeren en samen tot een stappenplan komen om die blokkades op te heffen, zodat het voor jou eenvoudiger en leuker wordt om gezonder te leven. Meestal zijn dit kleine stapjes waardoor je net iets sneller geneigd bent om iets te doen (of laten).

Ik zal je een voorbeeldje uit mijn eigen leven geven. Ik hou van wandelen, alleen met COPD heb je goede en slechte dagen (realistisch). Een wandeling kan bij mij namelijk ook resulteren in een aanval van benauwdheid en niets is dan zo vervelend als ver van huis zijn, benauwd en weten dat je dat hele eind ook nog terug moet lopen.

Het resultaat is dan ook vaak een ommetje in de buurt, maar op gegeven moment heb je de buurt wel gezien en ga je steeds minder omdat het steeds minder uitnodigend is om te gaan. Regent het? Nog een excuus om niet te gaan. En voor je het weet gaan al je goede voornemens om meer te bewegen de deur uit en voel je je slecht omdat het je weer niet gelukt is.

Voor mij was de oplossing om een loopband aan te schaffen en doordeweeks dagelijks hier voor het douchen 30 minuten op te lopen terwijl ik luister naar seminars of een luisterboek of muziek. Ik hoef de deur er niet voor uit, als ik het benauwd krijg dan hoef ik geen hele afstand af te leggen eer ik weer thuis ben, en alle wandelingen die ik in het weekend met lekker weer buiten doe, die tellen er nog eens bij op. Ik beweeg zo minimaal de benodigde 150 minuten matig intensief EN ik blijf bij met mijn studie!

Een ander voorbeeld is met gezond eten, er zijn dagen bij dat ik zo laag in mijn energie zit, dat een maaltijd bestellen al snel een aantrekkelijke optie is. Door in het weekend voor de hele week maaltijden te plannen, de boodschappen ervoor te laten bezorgen en het maaltijdplan te delen in de familie app die we gebruiken heb ik een aantal voordelen.

  • als er iets lekkers op het menu staat snack ik minder
  • je weet vooraf wat er in de maaltijd gaat en kan alvast wat onderdelen voorbereiden door te snijden of een deel ervan alvast klaar te maken en eventueel in te vriezen
  • alle familieleden kunnen de recepten inzien, lukt het mij een keer echt niet, dan kan een ander inspringen
  • je eet veel gezonder
  • je hoeft veel minder vaak voor boodschappen erop uit
  • je bespaart daarmee ook geld want iedere trip naar de supermarkt speelt het spel der verleidingen

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *