Een gezonde mond

Gezondheid begint in je mond, niet alleen met wat je erin stopt, maar vooral ook hoe je je tanden en de aanwezige micro-organismen in de mond beschermt en in balans houdt.

Het enige antwoord op orale gezondheid was altijd een gebitsbehandeling. Ik zeg nu niet dat je tandheelkundige ingrepen moet overslaan, soms is het gewoon de beste oplossing, maar …. wat werden we verkeerd voorgelicht. Je kunt tandbederf namelijk wel zelf genezen! Gewoonweg met goede voeding en door je tanden te remineraliseren.

Remineraliseren kan gaatjes stoppen en helpt tanden te genezen.
Er komt heel wat kijken bij het remineraliseren van je tanden. Dit remineraliserende en witmakende tandpoeder zal je daarbij helpen maar het is over het algemeen niet het enige wat je moet doen om je tanden te genezen. Ook met je voeding zal je namelijk aan de slag moeten.

De meest ontbrekende componenten in onze moderne voeding zijn de vetoplosbare vitaminen, met name die welke in dierlijke vetten voorkomen. Door de vetoplosbare vitaminen weer in ons dieet op te nemen, worden we weer gezond en krijgen we weer minder last van gaatjes. Vetoplosbare vitaminen zijn de vitaminen A, D, E en K, die in vet worden aangetroffen. Vetoplosbare vitaminen zijn essentieel voor onze lichamelijke gezondheid, niet alleen omdat zij voedingsstoffen leveren aan het lichaam, maar omdat het activerende stoffen zijn die ons lichaam helpen de mineralen in ons dieet ook daadwerkelijk te gebruiken.

Aanvullende tips:

Minder/geen suikers en zetmeel eten
Beperk voedingsmiddelen met fytinezuur
Voeg veel gezonde vetten aan je maaltijden toe
Neem aanvullende calcium, magnesium, vitamine D, vitamine K2
Sla tandpasta’s met glycerine en fluoride en bleekbehandelingen liever over.

Remineraliserend en witmakend tandpoeder
4 eetlepels calciumcarbonaat
2 eetlepels bentoniet klei
1,5 eetlepel xylitol (fijngemalen)
1/2 eetlepel pepermuntbladpoeder
1/2 eetlepel venkelpoeder
1 theelepel neempoeder
1 theelepel kaneel poeder
1/2 eetlepel diatomeeënaarde
1/2 theelepel geactiveerde houtskool

Gebruiksaanwijzing:
Meng alle ingrediënten in een kom met behulp van niet-metalen keukengerei. Breng over in een schone pot met deksel.

Hoe te gebruiken:
Maak de tandenborstel lichtjes nat en doop hem in het tandpoeder.
Tik het overtollige poeder weg en poets zoals gewoonlijk.

Wil je meer lezen over een natuurlijke aanpak van mond verzorging, dan kan ik je deze boeken aanraden.

Kruiden voor tandvleesontsteking

Kruidenproducten kunnen ons helpen bij het bestrijden van tandvleesproblemen, of ze nu inwendig, uitwendig of beide worden gebruikt.

Poeder van witte eikenschors heeft de reputatie het tandvleesweefsel te versterken, hoewel het wellicht niet helpt bij al terugtrekkend tandvlees. Om het als tandvleespoeder te gebruiken, breng je een bescheiden hoeveelheid aan op de ontstoken plekken op het tandvlees en laat het een nacht zitten. Ga hiermee door totdat het probleem is verholpen.

Echinacea is een kruid dat van oudsher wordt gebruikt voor de behandeling van pijnlijke mond en tandvleesaandoeningen. Hoewel het meestal als thee wordt gedronken, kan de verse wortel ook op een tand worden aangebracht bij kiespijn. Echinacea is ook een bloedzuiverend middel. Plaats wat echinacea wortelpoeder op de ontstoken plek, of gebruik een druppel echinacea tinctuur met water als thee of als mondwater.

Goldenseal (Canadese geelwortel) wordt zeer gewaardeerd voor het helpen bij spijsverteringsproblemen wanneer het oraal wordt ingenomen, maar ook voor het versterken van het immuunsysteem. Goldensealpoeder kan op het tandvlees worden gewreven om tandvleesproblemen te behandelen. Een poeder of tinctuur kan ook met water worden gemengd en als mondspoeling worden gebruikt.
Werkzame stoffen in Canadese geelwortel: hydrastine, berberine, 5-hydroxytetrahydroberberine, canadine, corypalmine, polyfenolzuren, lignine, reticuline, xantopucine, calcium, ijzer, mangaan, chroom, kalium, fosfor,  aluminium, magnesium, seleen, silicium, natrium, zink en de vitaminen A, C, E, B1, B2, B3, inositol, choline en biotine

Mirre Gom is een oud geneeskrachtig kruid, waarvan het gebruik dateert van voor de Bijbel. Het heeft een lange geschiedenis als middel tegen tandvleesproblemen. Mirrepoeder is een uitstekend tandpoeder en kan ontstekingen en tandvleesontstekingen verlichten. Mirre tinctuur kan met water worden verdund en als mondspoeling worden gebruikt.

Kamillethee of -tinctuur kan worden gebruikt als gorgel- of mondspoelmiddel bij de behandeling van gingivitis.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *