Moerasspirea

Het geheim van geneeskrachtige kruiden zit hem in het feit dat het geheel meer is dan de som van de afzonderlijke delen. Alle verschillende inhoudsstoffen werken met elkaar samen, waardoor de werking versterkt wordt. De levensenergie van een plant doet daar nog een schepje bovenop. Moerasspirea is bijvoorbeeld een kruid wat zomaar spontaan in je tuin kan ontkiemen. Deze plant heeft een voorkeur voor vochtige gronden, wat je kunt aflezen uit het eerste deel van de naam, moeras. Het laatste deel van de naam, spirea, heeft betrekking op de spiraalvormige …

St. Janskruid

Bekend om de vele voordelen voor de gezondheid, waaronder het vermogen om je geest te helpen verlichten van depressie, is Sint-Janskruid ook heilzaam voor de huid. Vol met krachtige flavonoïden helpt het de huid te beschermen en te kalmeren. Of je nu een vette of droge huid hebt, dit kruid helpt je huid er gladder en gezonder uit te zien. Bovendien helpt het je huid er voller uit te zien en te hydrateren, terwijl het fijne lijntjes en rimpels vermindert. Wetenschappelijk genoemd Hypericum perforatum, wordt Sint-Janskruid ook wel geitenkruid genoemd. …

Shea vs Tallow

Waarom ik bijna geen sheaboter meer in mijn zeep gebruik maar tallow. Hieronder is een grafiek die de vetzuursamenstelling van tallow en sheaboter (karitéboter) vergelijkt: Tallow Sheaboter Laurinezuur 2 0 Myristisch zuur 6 0 Palmitisch Zuur 28 5 Stearinezuur 22 40 Ricinolzuur 0 0 Oliezuur 36 48 Linolzuur 3 6 Alfalinoleenzuur 1 0 Uit de bovenstaande tabel kun je zien dat in vetzuursamenstelling sheaboter en tallow vrijwel identiek zijn. Ze bevatten beide hoge gehaltes aan palmitinezuur en stearinezuur, waardoor het een goede vaste bar is; hoewel de tallow meer gediversifieerd …

Hoe pers je zelf een olie

Het zal wel een beroepsdeformatie zijn, maar ik vind het leuk om zoveel mogelijk van mijn cosmetica echt helemaal vanaf de basis te leren maken, zoals onze voorouders dat deden. Natuurlijk is het veel eenvoudiger om een koudgeperste olie te kopen voor het gebruik in je verzorgingsproducten, maar hoe tof zou het zijn als je echt van zaad, kruid en bloem tot eindproduct helemaal zelf kan maken? Zo leerde ik jaren terug al hoe ik van bloemen en kruiden bloesemremedies, essentiële olie, hydrolaten, maceraten, glyceriten en tincturen kon maken, maar …

Nigella sativa – Zwarte zaadolie

Zwarte zaadolie is afkomstig van een plant die bekend staat als zwarte komijn, wetenschappelijk bekend als Nigella sativa. De bloeiende plant werd oorspronkelijk gebruikt als een remedie voor de Egyptenaren, die het de bijnaam “Farao’s’ olie” gaven. Zwarte komijn zaden zijn van veelal van Indische, Syrische, Turkse of Egyptische herkomst. Er wordt gezegd dat deze zaden werden gevonden op vele plaatsen, variërend van het oude Egypte, waaronder de graftombe van Toetankhamon. Door jarenlang klinisch en wetenschappelijk onderzoek is in nigella sativa olie (ook wel zwarte zaadolie genoemd) de ultieme oplossing gevonden …

Raapzaadolie

Onze eigen inheemse “olijfolie” noem ik het weleens. Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa L. syn. Brassica rapa ssp. oleifera). Steeds vaker gebruik ik raapzaadolie in plaats van olijfolie in mijn huidverzorging. Raapzaadolie is hoog in oleisch zuur en een bron van vitamine E, A en K, die de olie zijn antioxiderende en regeneratieve eigenschappen geeft. Deze lokale olie wordt beschouwd als een zeer goede vochtinbrenger en kan heel goed worden gebruikt in de plaats van uitheemse producten zoals …

Marshmellow Root

Ik hou zo van mijn kruiden, ze zijn zo veelzijdig! Als je aan marshmallows denkt, denken de meesten van ons aan s’mores voor een kampvuur. Een gezonde huid en haar staan dan meestal niet op de voorgrond. Marshmallow root extract is afkomstig van de Althaea Officinalis-plant, in ons kikkerlandje beter bekend als Heemst. De naam ‘Althaea’ is afgeleid van het Griekse woord ‘altho’, wat ‘genezen’ betekent. Marshmallow root is een natuurlijk huidverzorgingswonder. Het bevat een hoog percentage slijmstoffen, die een intensieve hydraterende, verzachtende en balancerende werking hebben. Heemst straalt ēēn en al liefde en poezelige …

Goji Bessen voor de huid

Volgens de legende ontdekten boeddhistische monniken honderden jaren geleden de gojibessen toen ze in de Tibetaanse bergen zwierven. Degenen die ze het eerst vonden en aten, en degenen die ze later in hun dagelijkse voeding opnamen, leefden zogenaamd langer dan degenen die dat niet deden. Gojibessen hebben sindsdien de reputatie dat ze de sterfelijkheid vertragen. We hebben geen gerenommeerde studies die zeggen dat ze daadwerkelijk zo werken, maar we weten wel dat bessen antioxidante krachtpatsers zijn en vol zitten met voedingsstoffen, aminozuren, carotenoïden en polysacchariden die dit ingrediënt een no-brainer …

Hibiscus – Nature’s Botox

HIBISCUS VOOR EEN STRALENDE HUID Niet alleen is de Hibiscus-bloem verbluffend mooi om naar te kijken, bij gebruik in persoonlijke verzorgingsproducten kunnen de fantastische voordelen voor je huid worden ontgrendeld. De Hibiscus plant heeft exotische, levendige bloemblaadjes die in de vorm van een trompet worden geblazen. De plant bloeit in verschillende kleuren, waaronder rood, lichtgeel en roze, en wordt al lang gebruikt als ingrediënt in kruidenthee en medicijnen, traditioneel om te helpen bij verlies van eetlust en zelfs bij verkoudheid. Naast het benutten van deze ongelooflijke plantkracht aan de binnenkant, …

Wat zijn natuurlijke ingrediënten?

Het definiëren van natuurlijk afgeleide ingrediënten is lastig. Zelfs in de natuurlijke cosmetica wereld rollen ze vaak bekvechtend over elkaar heen met de definitie. Volgens mijn definitie zijn natuurlijk afgeleide ingrediënten ALLE ingrediënten waarvan het uitgangsmateriaal oorspronkelijk afkomstig is van planten, mineralen, microben of dieren die kunnen worden aangepast om betere prestaties te leveren of om de gezondheid te waarborgen. Natuurlijk afgeleide ingrediënten zijn te vinden in veel van de producten die je dagelijks gebruikt, en omvatten alles van essentiële oliën, tot botanische extracten zoals kamille en calendula tot niet-synthetische …