Wil je duurzamer gaan leven en minder spullen of plastic in huis, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Start in de badkamer! Daar is een heleboel winst te behalen op het gebied van plasticverbruik verminderen. En het is allemaal ook niet zo moeilijk als je misschien zou denken.

Wist je dat..

 • 99% van de cosmeticaverpakkingen niet wordt hergebruikt? Dat zijn 120 miljard stuks per jaar!
 • minder dan 30% wordt gerecycled?
 • hergebruik van verpakkingen minder energie kost dan recycling?

Maar ook je kledingkast kan een belangrijke bijdrage leveren! Door niet mee te gaan in al die trends en je te laten verleiden door nieuwe aankopen. De kleding industrie is op de oliebranche na de tweede grote vervuiler en verspiller. Een tip? Ruil je kleding op een kledingruil party of kijk bij kringloop of vintage winkels. Vooral kinderkleding, want ze groeien er zo rap uit!

Ik geloof dat gezond en duurzaam leven simpel en leuk hoort te zijn!

Eigenlijk zouden we onszelf voorafgaand aan elke toezegging of aankoop kritisch moeten afvragen wat de gevolgen ervan zijn voor het land, het water, de lucht, de dieren, de vogels, de planten en onze medemens. Ook voor de toekomstige generaties!

The true meaning of life is to plant trees, under whose shade you do not expect to sit.

Greek proverb

Dat geld niet alleen voor bomen, dat geldt vooral ook voor de zaadjes van een hoger bewustzijn, dat we echt niet zo door kunnen gaan zoals we nu bezig zijn met het verwoesten van de natuur en het vervuilen van het milieu puur voor ons eigen gemak.

Hier zijn enkele voorbeelden wat je kan doen om duurzamer te leven:

 1. Behandel je medemens zoals je zelf behandeld wil worden
 2. Recycle en upcycle.
 3. Vermijd plastic, er zijn prachtige duurzamere alternatieven
 4. Koop niet meer dan je werkelijk nodig hebt en echt gaat gebruiken.
 5. Deel grotere inkoop verpakkingen zoals 5 kg rijst met vrienden
 6. Verminder je voedselverspilling, start met mealpreppen.
 7. Eet minderen bewuster vlees of helemaal geen vlees
 8. Support kleine bewuste ondernemers in plaats van grote bedrijven
 9. Koop liever tweedehands kleding, meubels, speelgoed etc of nog beter, ruil het via KrijgdeKleertjes.
 10. Gebruik biologische schoonmaak– en verzorgingsproducten
 11. Gebruik wasbare luiers. Het plastic in wegwerpluiers duurt 500 jaar om af te breken.
 12. Ga je je kamer verven? Kies dan duurzame verf zoals van Fairf.
 13. Koop biologisch. Ja, biologische producten kunnen meer kosten, maar zou je niet liever de boer betalen in plaats van het ziekenhuis?
 14. Verban plastic uit je huis; breng je eigen canvas tassen mee naar de supermarkt. Je kunt ze in je auto houden zodat ze altijd bij de hand zijn.
 15. Koop geen “wegwerpartikelen”, maar als het echt moet, koop dan papier in plaats van plastic.
 16. Gebruik de droger eens wat minder- droog je kleding in de zon of aan een wasrek.
 17. Gebruik fosfaatvrije was- en afwasmiddel
 18. Gebruik handzeep die in staven wordt geleverd; plastic flessen zeep zijn…. nou ja, plastic! Of anders haal je vloeibare zeep bij een navulstation.
 19. Gebruik wasbare vodden, geen papieren handdoeken, om schoon te maken. Wat is beter nut voor oude kleren die te vuil zijn om nog te dragen?
 20. De-Grow! Structureel minder werken en minder spullen kopen, kies liever voor welzijn en een simpel leven
 21. Gebruik Ecosia als zoekmachine ipv Google. Ecosia is precies als elke andere zoekmachine. Maar er is één groot verschil: Ze gebruiken hun winst om bomen te planten.
 22. Koop alleen nog maar energiezuinig gelabelde apparaten.
 23. Zet apparaten ’s nachts uit. De meeste apparaten die gebruik maken van elektrische energie verbruiken elektriciteit, zelfs als ze uitgeschakeld zijn.
 24. Winkel lokaal. De reistijd, het gas en de kilometerstand die producten nodig hebben om in de grote winkels te komen, of om bij die winkel te komen, ondermijnt hun besparingen.
 25. Gebruik de trein in plaats van te vliegen voor korte reizen.
 26. Laat je volgende auto een hybride of elektrische auto zijn.
 27. Laat de auto ook eens wat vaker staan
 28. Composteer. Het is een vreugde om te zien hoe het wonder van bedorven voedsel in een voedzame grond verandert.
 29. Maak de dingen die kapot gaan, als je dat kunt, in plaats van ze te vervangen of ga op zoek naar een repair-cafe.
 30. Koop geen dingen van Wish of Alibaba, hoe goedkoop ook, de reis die het aflegt is echt killing voor het milieu!
 31. Trek onkruid uit de grond in plaats van verdelger te gebruiken. Wil je het toch met iets behandelen, neem dan wijnsteenzuur.
 32. Gebruik organische meststoffen..
 33. Stem voor politieke kandidaten die zich inzetten voor de bescherming van de aarde, die een vuist durven maken naar de bedrijven die maar doorgaan met vervuilen.
 34. Laat van je horen! Vertel politieke vertegenwoordigers in je gemeente hoe je je voelt over bepaalde zaken.
 35. Uit je zorgen aan handelaren over overtollige verpakking en het gebruik van plastic.
 36. Blijf je gezond verstand gebruiken en trap niet in greenwashing van bedrijven of mooie marketingverhaaltjes! Overbodige bullshit met een duurzaam of eco labeltje is nog steeds bullshit!

Onthoud, dat alles wat we nu doen er toe doet. Als we naar dat idee leven, zullen wij als generatie deze wereld als een betere plek achterlaten.

Klaar voor een duurzamere lifestyle?

Veel vrouwen reinigen dagelijks hun gezicht nog steeds met wattenschijfjes. Ook ik hoorde bij die groep. Totdat ik werkelijk besefte dat een beter milieu bij jezelf begint en ik niet zo veel afval meer wilde produceren.

Want wist je dat bijvoorbeeld wattenschijfjes erg milieuonvriendelijk zijn? Er worden jaarlijks zo’n 7 miljard wattenschijfjes gebruikt in Nederland die niet gerecycled worden. En dan heb ik het nog niet gehad over de schadelijke bleekmiddelen waarmee de schijfjes behandeld worden voordat ze verkocht worden.

Deze duurzame herbruikbare wattenschijfjes van bamboe hebben zowel een goede invloed op uw huid als op het milieu. Een duurzame oplossing om eenmalige wattenschijfjes uit de badkamer te verbannen.

Haalt de make up er zacht en effectief af: De absorberende bamboe verwijdert zelfs de meest hardnekkige make up met zachte zorg en is vooral geschikt voor het reinigen van de gevoelige en hypo-allergene huid.

Wasbaar op 60 graden in het bijgeleverde netje: Na gebruik kunnen alle schijfjes in het netje de wasmachine in op 60 graden.