Greenwashing

Greenwashing of groenwassen is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’ te zijn.

Groen als marketingtruucje

Natuurcosmetica betekent officieel: producten gemaakt zonder siliconen of synthetische stoffen, waarin chemische ingrediënten zijn vervangen door 100% natuurlijke. De basismaterialen komen uit de biologische landbouw, de producten worden niet getest op dieren, de verpakking is opnieuw te gebruiken en er zitten geen kunstmatige kleur- en geurstoffen in.

Wat je meestal niet verteld wordt

Al telt een verzorgingsproduct één natuurlijk bestanddeel, dan mag het al als zodanig verkocht worden. Zo zie je weleens ‘natuurlijke producten zonder parabenen’ maar waar vervolgens heel ouderwetse bewaarstoffen aan toegevoegd zijn met een slecht veiligheidsprofiel of een hoge kans op huidallergie of irritatie, maar die toch niemand kent en waar dus ook niemand over valt! Het leren lezen van labels en je verdiepen in zowel natuurlijk als synthetische inhoudsstoffen kan ik iedereen aanraden.

Naar mijn mening is het gebruik van natuurlijke ingrediënten in cosmetica niet per se goed of fout, dat leerde ik wel in mijn opleiding als schoonheidsspecialiste en in mijn opleiding natuurlijk cosmetisch formuleren. Je zou je keuze liever moeten baseren op het feit of de ingrediënten werkzaam en bewezen veilig zijn, en hierbij maakt het dan niet uit of het over natuurlijke of synthetisch stoffen gaat. Ook op kruiden of essentiële olie kan je immers een reactie krijgen of bestaan er contra-indicaties voor.

Angst als verkoop tool

Soms zijn synthetische varianten werkzamer, stabieler en veiliger dan bestanddelen direct uit de natuur, zoals bij conserveringsmiddelen, en soms kies je liever voor de ‘plantaardige’ versie.

Ik heb gekozen voor natuurlijk en beperkt houdbaar, niet omdat ik tegen de wetenschap ben, maar omdat ik zelf het liefste werk met het seizoen en de overvloed van de natuur om mij heen. Ik heb destijds gekozen voor het zelf leren maken van cosmetica omdat dit vooral een duurzamere keuze is en ik nu eenmaal graag met natuurlijke materialen werk.