Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij de lange lijst van synthetische chemicaliën die op de producten staan die ze dagelijks opsmeren en gebruiken, maar het lijkt een te gecompliceerd product om thuis te proberen te dupliceren.

Wanneer je je eigen verzorgingsproducten gaat leren maken,neem je de controle terug gaat de wereld van de ingrediënten plotseling voor je open en wordt je ook beter uitgerust om de ingrediëntenlabels op commercieel verkochte producten te ontcijferen. Want niet alles waar natuurlijk op staat is ook volledig natuurlijk. Labels en claims van fabrikanten kunnen behoorlijk misleidend zijn.

Wat ooit onmogelijk leek om te ontcijferen wordt minder intimiderend – en door het vertroebelde stof van het jargon kun je nu een patroon ontdekken en beginnen te interpreteren waarom specifieke ingrediënten werden geselecteerd en gebruikt.

Voordat ik een paar richtlijnen deel om je te helpen bij het lezen van ingrediëntenlabels als een pro, laat ik ervoor zorgen dat je een aantal basisprincipes begrijpt, zoals wat een ingrediënt eigenlijk is en wat de ingrediëntenlijst onthult.

Wat is een ingrediënt?
Een ingrediënt kan worden gedefinieerd als een component van een mengsel, of een mengsel, dat bijdraagt aan het hele voltooide recept. Je kunt het ook zien als een onderdeel, een element of een bestanddeel. In een recept, of het nu gaat om een voeding of een beauty-item, is een ingrediënt een bepaald onderdeel dat wordt toegevoegd, gemengd, of gecombineerd om het hele eindproduct te maken.

Een ingrediënt heeft twee rollen:
1.Het heeft een functie in de formule, wat betekent dat het helpt om het product romig, of kleverig, of gladder, enz. te maken, en/of het heeft een relatie met de andere ingrediënten in het recept, zoals de manier waarop ze zich samen gedragen.
2. Het heeft een functie op de huid, wat betekent dat het een therapeutische werking heeft: het kalmeert irritatie, zorgt voor vocht, verzacht, enz.

De ingrediënten zijn afkomstig van twee bronnen:
1.Botanicals zijn afkomstig van planten.
2.Synthetica zijn kunstmatig ontworpen in een laboratorium door chemici.

Wat de lijst ons vertelt over het product:
Op een product worden de ingrediënten vaak vermeld in aflopende volgorde van concentratie of prevalentie. Met andere woorden, de volgorde waarin de ingrediënten worden vermeld laat zien hoeveel van elk ingrediënt daadwerkelijk wordt gebruikt in de formulering, of het recept, van het product. Als bijvoorbeeld water als eerste ingrediënt is vermeld, is het percentage water hoger dan dat van een ander ingrediënt dat op het etiket is vermeld, en is het product voornamelijk van water gemaakt. Een ander ding om op te merken is wat als laatste op de ingrediëntenlijst staat; als “geur” het laatste ingrediënt is dat op de lijst staat, dan is het waarschijnlijk minder dan 1 procent van de totale formule.

Wat de volgorde van de opgesomde ingrediënten onthult:
Een formule is in principe samengesteld uit vier algemene categorieën, of soorten, van ingrediënten, en elke categorie heeft een zeer bijzondere functie binnen het recept.

Het grootste percentage van het recept bestaat uit wat veel formuleerders en cosmetische chemici de basis-, drager- of foundation-ingrediënten noemen. Dit ingrediënt maakt meestal tussen de 65 en 80 procent van het product uit en staat altijd als eerste op de lijst.

Volgende op de lijst zijn de actieve en ondersteunende ingrediënten, die door sommige cosmetische chemici ook wel verdunners of vulstoffen worden genoemd. Deze ingrediënten zorgen vaak voor twee verschillende ondersteunende activiteiten voor het recept:

  • de eigenlijke therapeutische werking, zoals ontstekingsremmende of huidverzachtende effecten (dergelijke ingrediënten zijn meestal gemakkelijk te identificeren omdat ze namen hebben die klinken als planten, botanische extracten of specifieke biologische verbindingen zoals aminozuren of enzymen)
  • en een texturale of esthetische functie, wat betekent dat het doel van het ingrediënt is om te combineren met andere ingrediënten om de textuur, de consistentie of de kleur van het product te veranderen.

Deze categorie van ingrediënten verschijnt over het algemeen na de basis- of foundation-ingrediënten en kan tussen 5 en 10 procent van het product uitmaken.

Volgend op de actieve en ondersteunende ingrediënten vinden we de functionele ingrediënten, die een zeer specifieke fysieke (functionele) rol spelen in het product (bijvoorbeeld exfoliant, emulgator, of bevochtigingsmiddel). Net als de actieve bestanddelen kunnen de functionele bestanddelen 5 tot 10 procent van de formule uitmaken. Deze categorie van ingrediënten kan soms ook kenmerken delen met de actieve en ondersteunende ingrediënten, wat betekent dat een actief ingrediënt ook kan worden aangeduid als een functioneel ingrediënt.

Aan het einde van het ingrediëntenlijst vindt je een categorie van ingrediënten die cosmetische chemici en formuleerders additieven, aanpassingsmiddelen, of harmonisatoren noemen. Hun rol is om alles bij elkaar te brengen, het product stabiel te houden, het te laten ruiken en er mooi uit te laten zien, en ga zo maar door.

Geen van deze ingrediënten zijn ooit meer dan 2 of 3 procent van het product, en ze bevatten over het algemeen conserveringsmiddelen, pH-balancers, kleuren, aroma’s en andere esthetische aspecten.

Een eenvoudige truc om je te helpen bij het ontcijferen van de lange lijst met ingrediënten is om te proberen de eerste drie tot vier opgesomde ingrediënten te isoleren, en dan te onderstrepen waar de eerste plantaardig klinkende naam verschijnt. Dit geeft je een algemeen beeld van wat het grootste deel van het product uitmaakt en onthult vervolgens wat de actieve therapeutische componenten kunnen zijn. Alles wat erop volgt dat de eerste erkende werkzame stof waarschijnlijk minder dan 1 procent van het recept is.

Een quick scan als deze kan onmiddellijk onthullen wat het grootste deel van een product uitmaakt. En als je ziet dat de eerste drie tot vijf ingrediënten van een product water en alcohol of petroleum (vermeld als paraffine of minerale olie) zijn, is de kans groot dat er niets therapeutisch of natuurlijks aan is. Schoonheidsproducten op basis van planten moeten ook niet te moeilijk te ontcijferen zijn.

Als ze authentiek natuurlijk zijn, zul je gemakkelijk merken dat de eerste drie tot vijf genoemde ingrediënten botanisch zijn, zoals sheaboter, bijenwas, cacaoboter, olijfolie, enzovoorts. De toplijst van deze ingrediënten toont aan dat tussen de 65 en 80 procent van wat je krijgt daadwerkelijk afkomstig is van een echte plantaardige bron en bekend staat als therapeutisch.

Door zelf huidverzorgingsproducten te maken, vermijd je de kunstmatige ingrediënten die vaak te vinden zijn in hun in de winkel gekochte tegenhangers.

In mijn workshops laat ik je zien hoe je natuurlijke materialen kunt omzetten in zachte hydrolaten, reinigingsmiddelen, scrubs, peelings, toners en maskers en huidverzachtende gels, crèmes, lotions en balsems die geschikt zijn voor zelfs de meest gevoelige huidtypes. Ik werk niet met kant en klare recepten maar met formules waarmee jij je eigen recepten kunt leren maken. Het voordeel hiervan is dat je dan vanzelf op onderzoek gaat binnen een groep ingrediënten naar het meest passende voor je huid en je gelijk van andere ingrediënten ook eea aan kennis opsteekt voor later gebruik.