Chronisch ziek zijn vraagt om levenslust, chronisch optimisme en doorzettingsvermogen. Opgeven is namelijk geen optie, hier weet ik alles van. Om die kwaliteiten bij mezelf te versterken maak ik gebruik van diverse technieken uit mindfulness, doe ik aan yoga en wandel ik veel.  Doordat dit mij zelf geestelijk zo sterk heeft gemaakt pas ik deze kwaliteiten ook toe tijdens het coachen van jou.

Je kunt Mindfulness namelijk niet alleen inzetten om balans in het leven te brengen, maar ook om beter om te gaan met klachten en om persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen. Kwaliteiten die je nodig hebt om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Door vaker jouw aandacht te sturen, leer je bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je heel anders om met gedachtenpatronen die niet behulpzaam zijn. Je kunt je veel beter concentreren en je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger en jijzelf een stuk relaxter.

Wat is stress en wat doet het met je.

Er is geen grotere vijand voor je gezondheid dan stress. Stress is de grootste bedreiging voor elk aspect van je leven: je gezondheid, je relaties, je werk, je studies, je fysieke prestaties en je vermogen om van het leven te genieten.

Mogelijke bronnen van stress zijn de volgende:

  • Fysieke oorzaken zijn slechte voedingskeuzes, allergenen, fysieke trauma’s, overbelasting, lichamelijke inactiviteit, ziekte en gebrek aan diepe slaap. Maar ook de producten die je dagelijks gebruikt voor je persoonlijke verzorging en het schoonmaken van je huis
  • Emotionele oorzaken: relatiebreuken, overlijden, ziekte van jezelf of een dierbare, onopgeloste woede uit het verleden, en onderdrukte emoties.
  • Sociale oorzaken zijn onder meer politieke situaties, verlies van werk, financiĆ«le problemen en ongezonde relaties met collega’s, familieleden en mensen in uw omgeving.
  • Milieu-oorzaken zijn onder meer blootstelling aan giftige stoffen in het milieu, computers, mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten.
  • Spirituele oorzaken zijn een gebrek aan doelgerichtheid, een gebrek aan verbinding, een gebrek aan geloof en een gebrek aan contact met de natuur.

    Stress verhoogt het stresshormoon cortisol. Telkens als je stressniveau omhoog schiet, gaat je cortisolniveau ook door het dak. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Vandaar mindfulness als onderdeel van het gehele stappenplan.

Mindfulness maakt al met al het leven mooier; je leeft intenser en veel bewuster.