Earth Mama

Steeds meer mensen kiezen bewust voor eenvoud en natuurlijk om zo een bijdrage te leveren aan een schonere en groenere wereld. Ook ik wil daar in mijn eigen omgeving graag een bijdrage aan leveren met mijn enthousiasme en ervaring.

Ik geniet er van om mensen anders naar dingen te laten kijken, ze minder afhankelijk te maken, door ze zelf de basis bij te brengen en de enorme breedte en eenvoud ervan te laten zien. Het vlammetje aan te wakkeren zeg maar en de eerste zaadjes planten.

In mijn voormalige werkzaamheden als holistisch (ayurvedisch) schoonheidsspecialiste en de laatste jaren als ayurvedisch doula (wat ik helaas niet meer kan doen vanwege mijn gezondheid) speelde de natuur, kruidenleer en natuurlijke verzorging altijd een centrale en belangrijke rol. Ik verdiepte me in kruiden en essentiële oliën voor het maken van kruidenextracten die geschikt zijn als natuurlijke medicijnen en voor gebruik in huid- en haarverzorging. Ik voel me meer een bewuste natuurvrouw dan al het bovengenoemde. Mijn spiritualiteit is heel praktisch en aards en mijn focus is op zoveel mogelijk genieten van de kleine alledaagse dingen die me gelukkig maken.

All life is Sacred

Mijn liefde voor de natuur begon al vroeg, mijn favoriete kinderboek was De Bloemenkinderen van Cicely Mary Barker, die ik destijds van mijn oma kreeg en ik droogde bloemetjes in de dikke chemie studieboeken van mijn vader. Die liefde is nooit meer verdwenen, het is een reis waarbij je steeds een laag dieper gaat en ontdekt hoe werkelijk alles met elkaar verbonden is. Of we ons daar nu wel of niet bewust van zijn.

Stapje voor stapje
Ik heb een chronische aandoening die helaas niet te genezen is, maar waar ik wel invloed op kan uitoefenen qua verloop en intensiteit. Dat vroeg echter wel om een totale ommekeer in mijn levensstijl en mijn bewustzijn, de kruiden hebben hierin een grote rol gespeeld.

Sommige factoren hebben we zelf in de hand, anderen niet. Ik besloot me te richten op de factoren die ik wel zelf in de hand had en besloot daarop actie te ondernemen en mijn leven radicaal anders in te richten.

Ik geloof dat ieder van ons is geboren met een speciaal levensdoel en een betekenis die is afgestemd op onze eigen individualiteit en zielepad. De manieren waarop we denken, voelen en ons gedragen beïnvloeden onze levenskeuzes en onze levensreis. We worden herhaaldelijk op de proef gesteld en leren daardoor nieuwe vaardigheden. We maken bewustere keuzes die ons leiden naar het realiseren van ons levensdoel; wat voor mijn gevoel niet te maken heeft met wat je doet, want dat kan over de jaren heen wisselen, maar wie je juist bent zonder al die identiteiten.

Als we leren door de lessen van het leven, ontwikkelen we gaandeweg niet alleen inzichten maar ook vaardigheden die betekenis hebben voor ons. We worden verbonden met wie we zijn en hoe we ervoor kiezen om ons leven te leven omdat we door persoonlijke groei ruimere keuzes krijgen. We leren dat ieder van ons een geschenk is voor onszelf en voor elkaar. Zeker als we besluiten onze gaven en kennis ook met anderen delen. Als gevolg daarvan wordt ons leven kleurrijker, betekenisvoller en levendiger.

Ik leerde de vaardigheden om te genezen met planten en zaden…
Van de circle of life; de geboorte, de dood en van de vrouwen mysteries…

Wij leren opnieuw dat ook wij onderdeel zijn van de natuur, en net als wij afhankelijk zijn van de natuur, de natuur ook afhankelijk is van ons gedrag en onze zorg. Mijn streven is te leven in balans met de natuur en elkaar, om te ontvangen en weer terug te geven.


In their footsteps

Honoring the wise ones who came before us
Honor them with song and dance

To women back from the oldest generations
Grandmothers, daughters, mothers, aunts and sisters
Who worked towards securing our survival now
I want to thank you, for every sacrifice you made

All the wisdom you kept passing on

You chose to live together, not in war, but in peace
By observing Mother Earth you learned to plant the seeds
And cultivated food and herbs to meet the family’s needs
I want to thank you for your courageous hearts

You passed along the skills to heal with plants and seeds
Of birthing and of death and of womens mysteries
By teaching what you
d learned you helped us to succeed.
I want to thank you, for your legacy.