Skin Food

Maak kennis met DE ultieme huidhersteller van toen en nu en ontdek waarom ik zo fan hiervan ben. Wat is er nou zo geweldig aan om dierlijk vet op je huid te krijgen zul je wellicht denken? Als je nieuw bent in het gebruik van tallow voor je huid, laat me je dan introduceren.

Op het moment dat je wat Tallow balsem op je huid doet en deze insmeert, zul je zien wat ik bedoel. Het is alsof onze huid het herkent en er gelijk mee aan de slag gaat. Het is met een aantal heel goede redenen al eeuwen in gebruik voor het maken van huidverzorgingsproducten maar is door de komst van allerlei exotische oliën en butters een beetje op de achtergrond geraakt..

Discutabel Ingrediënt

Zoals je misschien al had gezien staat kwaliteit maar ook ethiek bij mij heel hoog in het vaandel. De tallow die ik gebruik komt van het niervet van Schotse Hooglanders uit de Nederlandse Natuurgebieden. Hier leven ze nog in familiegroepen. Dit is het meest natuurlijke, ongerepte en ethische vlees van Nederland. Het is afkomstig van runderen die hun hele leven in vrijheid in de natuur hebben doorgebracht, die gras en kruiden eten en volledig vrij zijn van antibiotica of andere kwalijke stoffen en die kwaliteit merk je. Het slachten gebeurt uiteraard ook met het grootste respect voor de dieren. Stress rondom slacht wordt zoveel mogelijk beperkt, slacht vindt alleen plaats in kleine slachthuizen waarmee FREE een jarenlange relatie mee heeft opgebouwd. Ik kijk naar het totale plaatje; de natuurlijke voedselketen en de kwaliteit van leven van de dieren, maar de dood is daar een wezenlijk onderdeel van.

Omdat natuurgebieden helaas minder snel groeien dan de aanwas in natuurlijke kuddes moeten ze af en toe ook weleens dieren uit de gebieden halen. Dieren die ze niet in andere natuurgebieden in Europa kunnen herplaatsen slachten ze, en het vlees en de bijproducten daarvan, verkopen ze vervolgens als wildernisvlees. Dit is nodig om het voortbestaan van de kuddes te waarborgen.

Met producten van Tallow draag je bij aan de verdere ontwikkeling en groei van bijzondere natuurgebieden waar je zelf uiteraard ook van harte welkom bent om te herbronnen.

WAT IS TALLOW?

In principe is tallow dus gesmolten dierlijk vet, meestal is dit rundervet. Rendering is het proces dat het rauw vet smelt en het tot tallow maakt.
Het is ook even goed om te weten dat alleen tallow van 100% gras  gevoederd rundvlees  het hoogste voedingsstoffengehalte heeft.

Tallow is verbazingwekkend goed voor de huid omdat het een overvloed aan heilzame voedingsstoffen biedt die de huid nodig heeft om gezond, zacht en jeugdig te blijven. 

Er zijn nog meer goede redenen om tallow te gebruiken voor huidverzorging.

 • Tallow is een zeer gezond vet. Het bevat een breed scala aan alle nuttige voedingsstoffen die onze huid nodig heeft om zichzelf te herstellen. Het is de beste vochtinbrengende crème om te gebruiken als je een gezonde huid wilt. Veel van de voedingsstoffen in het gras dat door het grazen van de runderen aan de tallow wordt toegevoegd, helpen om een jeugdige huid te bevorderen door stoffen te leveren die onze huid van nature verliest naarmate we ouder worden. 
 • Tallow is uiterst compatibel met de olie die onze huid van nature produceert. Het deelt eigenlijk een vergelijkbare biologie. Dat is een van de redenen waarom onze huid in staat is om tallow zo effectief te gebruiken. 
 • Vergeleken met plantaardige oliën voorziet tallow de huid van zeer intensief vocht. Je herkent dit direct als je het op je huid aanbrengt. Er is niets beter dan tallow om de droge huid te kalmeren en te hydrateren. 
 • Tallow is niet alleen geweldig voor het herstellen van de huid, maar het helpt ook om schade aan de huid te voorkomen. Al die huidvriendelijke anti-oxidanten en andere voedingsstoffen houden de huid gezond en sterk. 
 • De natuurlijke anti-microbiële eigenschappen in tallow helpen om acne en uitbreken van de huid te voorkomen. Tallow bevat ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. 


WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN TALLOW?

Nu we hebben gekeken naar wat tallow kan doen voor de huid, laten we eens goed kijken naar de voedingsstoffen die in de tallow zitten, en hoe ze specifiek helpen bij de gezondheid van de huid (bron). 

 • Vitaminen A, B12, D, E en K zijn extreem voedend voor de huid. Deze bijzondere combinatie van heilzame vitaminen komt alleen samen voor in dierlijke producten. 
 • Alfa-linoleenzuur en linolzuur in een bijna perfecte verhouding van 1:1. Deze worden ook wel omega 3 en omega 6-vetzuren genoemd en behouden de structuur en de barrièrefunctie van de huid. Ze zijn ook nuttig voor de ontstekingsreactie en de immuunrespons in de huid. 
 • Stearinezuur en oliezuur zijn vetzuren die zich in de buitenste laag van onze huid en in onze talg bevinden. Ze zijn verzachtend, vochtinbrengend, regenererend en ontstekingsremmend. Stearinezuur helpt de huid te herstellen, verbetert de flexibiliteit van de huid en verbetert de barrièrefunctie van de huid. Oliezuur helpt de verschillende nuttige voedingsstoffen diep in de huid door te dringen. 
 • Geconjugeerd linolzuur of CLA heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en is ook antimicrobieel. 
 • Palmitoolzuur is een zeer actief antimicrobieel middel in onze huid. Het is ook een van de basisbouwstenen van onze huid, maar het neemt af naarmate we ouder worden. 
 • Palmitinezuur helpt de gladheid van de huid te verbeteren en helpt bij de barrièrefunctie van de huid, en neemt af naarmate we ouder worden. 


IS TALLOW GOED VOOR ACNE?


Ja! De antimicrobiële, anti-inflammatoire en huidherstellende eigenschappen in gras gevoede tallow maken het zeer nuttig voor de acnegevoelige huid.

De olie reinigingsmethode gedaan met tallow balm kan zeer gunstig zijn voor iedereen die te maken heeft met acne. Het combineert de huidverzachtende en helende eigenschappen van tallow met de diepe zuivering van de oliereiniging.

Natuurlijk is de conditie van de huid een weerspiegeling van wat er in de darm gebeurt. Dus, als acne een probleem is, raad ik aan om ook te kijken naar iets dat de darm zal genezen, en acne van binnenuit te elimineren.

VERSTOPT HET DE PORIËN?

Nee, tallow is niet-comedogeen. Omdat het zo compatibel is met de manier waarop onze huid is opgebouwd en met de natuurlijke talg van onze huid, werkt tallow samen met onze huid om deze te hydrateren, te kalmeren en te herstellen zonder de poriën te verstoppen.

Als je denkt dat tallow je problemen geeft met je poriën, dan gebruik je waarschijnlijk te veel. Gebruik net genoeg, en het zal perfect zijn.

HOE MAAK JE TALLOW?

Mijn favoriete manier om tallow te renderen voor huidverzorging is de dubbele natte rendering methode. Deze methode is zacht en voorkomt dat de talg te heet wordt, wat een mooie, witte talg oplevert die geen vlezige geur heeft. Het helpt ook om alle nuttige voedingsstoffen intact te houden.

Mijn proces omvat ook enkele zuiveringsstappen om ervoor te zorgen dat de talg mooi en geurloos is, wat perfect is voor de huidverzorging.